| 2021. március. 5. | 2 perc olvasás

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) utasította a szolgáltatókat, hogy a márciusra megváltott bérletek árát kezelési költség nélkül, teljes egészében fizessék vissza azoknak, akik ezt legkésőbb március 10-én kérik - mondta a tárca pénteki közleménye szerint Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár.

A tárca intézkedése nyomán a közlekedési társaságok visszaveszik a helyközi járatokra szóló, március havi vagy félhavi bérleteket. A megvásárlás idejétől és az érvényesség időtartamától függően, a vevő kérelmére a 30 napos bérletek ára is visszafizethető felerészben vagy teljes egészében.

A részletes feltételekről és a visszaváltási igény jelzésének módjáról a szolgáltatók tájékoztatják majd utasaikat. Az államtitkár az intézkedést azzal indokolta, hogy a következő hetekben remélhetőleg sokkal kevesebben fognak utazni, így a helyközi járatokra megvásárolt bérleteik feleslegessé válnak.

Amennyiben megoldható, mindenki törekedjen arra, hogy  az alkalmazottai, kollégái otthonról dolgozhassanak. Ugyanis így is csökkenthető a személyes kontaktusok száma, ami rendkívül fontos a járvány megfékezéséhez - hangsúlyozta Schanda Tamás.    

Elmondta: "Az ITM a veszélyhelyzeti intézkedésekhez igazodva eddig is minden esetben haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket a feleslegessé váló bérletek visszaváltása érdekében. Az innovációs tárca a díjmentes visszaváltás újbóli elrendelésével mentesíti a magyar családokat az indokolatlan kiadásoktól."

A Volánbusz tájékoztatása:

Az intézkedésekre való tekintettel a teljes árú (dolgozói) és kedvezményes (tanuló) bérletek visszaváltása az alábbi feltételekkel lehetséges:

Helyi és helyközi félhavi bérlet:

 • Március első félhavi bérlet árának 100 százalékát visszatérítik, amennyiben az utas jelzi visszaváltási igényét március 10-én 24:00 óráig.
 • Március második félhavi bérleteket az Üzletszabályzat szerint váltják vissza.

Helyi és helyközi havi bérlet:

 • Március havi bérlet árának 100 százalékát visszatérítik, amennyiben az utas e-mailen vagy pénztárban – a fenti okokra hivatkozva - jelzi visszaváltási igényét március 10-én 24:00 óráig.
 • Az ezen határidő után jelzett visszaváltási igények elutasításra kerülnek.

Helyi és helyközi 30 napos bérlet:

A 2021. március 1-je és március 8-a közötti érvényességgel kezdődő, illetve a 2021. március 8-át megelőzően vásárolt és a 2021. március 8-a utáni érvényességgel kezdődő 30 napos bérletek árának 100 százalékát visszatérítik – szintén kezelési költség mentesen –, amennyiben az igényt 2021. március 10-ig az utas benyújtotta, a 2021. március 1. előtt kezdődő érvényességű és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának 50 százalékát kezelésiköltség-mentesen visszatérítik.

A kezelésiköltség-mentes visszaváltásra való jogosultságot az érintettek az alábbi módon igazolhatják:

 • diákok: diákigazolvány vagy diákigazolványt helyettesítő igazolás felmutatásával,
 • dolgozók: a bérleten vagy a bérletigazolványon/viszonylatigazoláson szereplő azonosító számmal ellátott okmány felmutatásával.
 • A ’Mobiljegy’ és társ alkalmazásokban megváltott díjtermékek visszaváltása egyedi elbírálás alapján történik.
 • Közületi - megrendelés alapján értékesített – bérletek visszaváltása továbbra is a jelenlegi gyakorlat szerint történik. Gazdasági társaságok, intézmények, szervezetek részére kiadott bérletek árát a Szolgáltató csak az igénylő szervezet kérésére és számára téríti meg, kezelési költség levonása egyedi elbírálás alapján történik.

A bérlet visszaváltásának menete

 • A fertőzések kockázatának csökkentése érdekében a bérletek visszaváltását lehetőleg személyesen, már előre kitöltött kérelemmel, vagy távolról, elektronikus levélben vagy postai úton kezdeményezze!
 • A visszaváltáshoz a Menet- és bérletjegy visszaváltási igénybejelentő dokumentumot kell kitölteni.
 • Személyes visszaváltás esetén az előre kitöltött kérelmet a bérlettel együtt adja le abban a pénztárban, ahol a bérletet vásárolta.
 • Postai benyújtás esetén a dokumentumot kinyomtatva, kitöltve, valamint a bérletszelvény eredeti példányát mellékelve küldje meg a társaság úgy, hogy a postai feladás kelte legkésőbb március 10-e.
 • A címzéshez  keresse ki ezen az oldalon azt a pénztárt, ahol a bérletét megvásárolta, és annak a címét írja a borítékra.

Borítókép; internet 

Legnépszerűbb cikkek