| 2019. január. 16. | 1 perc olvasás

Kézhez kapták az ausztriai munkavállalók a csökkentett családi pótlékot

A juttatásokat mostantól annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket érint. Az összeg körülbelül a felére csökken, vagyis amennyiben a szülők kizárólag Ausztriából kapnak teljes összegű ellátást, úgy gyerekenként havonta 100 euróval jár kevesebb. A magyar és a román kormány már kezdeményezte Ausztria ellen a kötelezettségszegéséi eljárást az Európai Bizottságnál.

– Kettős mércét érzek ebben az intézkedésben- mondta el a sopronmédiának egy érintett szülő. – Azok akik kint rendelkeznek állandó lakcímmel ők megkapják a teljes összeget, mi itthon pedig veszítünk ebből. Ez nem fair, hiszen rendesen fizettük nekik havonta a TB-t, a járadékokat.

Egyre több Ausztriában dolgozó szülő keres meg bennünket az osztrák családi pótlék lefelezésének problémájával – mondta el a portálunknak Sárdi Tamás az osztrákügyek.hu tanácsadója. – Ez alapvetően egy jogtalan intézkedés, mivel teljes mértékben ellentmond az Európai Uniós alapelveknek. A családi ellátásokat egy koordinációs rendelet szabályozza, aminek a 67-es cikkelye egyértelműen kimondja, hogy adott esetben egy Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló az osztrák jogszabályok szerint jogosult a családi ellátásokra a Magyarországon élő családtagjai után ugyanúgy, mintha azok a családtagok Ausztriában rendelkeznének lakóhellyel- folytatta a szakértő.


illusztráció

– Szerintünk ez alapvetően diszkrimináció, hiszen számos magyar munkavállalót, köztük kelet-európai munkavállalókat érint, így szlovákokat, lengyeleket, románokat – részletezte tovább Sárdi Tamás.

– Az intézkedés lényege, hogy az ausztriai családi ellátások összegét – a családi pótlékot és adókedvezményt – a gyermek lakóhelye szerinti tagország árszínvonalához állítják be. A németországi gyerekek ezzel tulajdonképpen jól járnak, a Magyarországon élők viszont körülbelül a felét kapják a korábbiaknak. Nagyjából 100 euró vész el a családok büdzséjéből – összegezte a tanácsadó, majd hozzátette – az érintetteknek meg kell tenni a megfelelő lépéseket. A román és a magyar kormány már kezdeményezte Ausztria ellen a kötelezettségszegéséi eljárást az Európai Bizottságnál. A jogi lehetőség adott és úgy gondolom, meg fogják szüntetni ezt a jogtalan intézkedést – zárta gondolatát a szakértő.

Legnépszerűbb cikkek