| 2019. május. 3. | 1 perc olvasás

Kézhigiénés Világnap

Május 5-e a Kézhigiénés Világnap. Ennek alkalmából a kézfertőtlenítés és a kézmosás fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek – elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozók számára. A helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének legegyszerűbb módja. A Soproni Gyógyközpontban is tartottak bemutatót a világnap alkalmából.

A helyes kézfertőtlenítés lépéseit is megmutatta Lévayné Fehér Szilvia, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető higiénikusa. A legfontosabb, hogy az ujjaink között is tisztítsuk meg a kezünket. Mint mondja a fertőzések túlnyomó többsége szennyezett kéz közvetítésével terjed, ezért elengedhetetlen, hogy helyesen és megfelelő gyakorisággal mossuk vagy fertőtlenítsük a kezünket.

A kézhigiénés világnapot 2009-ben hirdette meg először a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet. Az egészségügyi ellátás során ugyanis a megfelelő kézhigiéné szolgálja a betegek biztonságát. Ennek egyik elengedhetetlen eszköze a helyes kézmosás.

Fontos, hogy már kisgyermekkorban berögződjön a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés rituáléja, hiszen ezzel sok betegségtől megkímélhetjük magunkat. A Soproni Gyógyközpontban kiemelt figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítésre. Az intézmény fekvő- és járóbeteg osztályainak falára az elmúlt években fertőtlenítő szer adagolókat helyeztek ki, amelyeket a kórház dolgozói, betegei és a látogatók egyaránt használhatnak.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek