| 2016. október. 15. | 1 perc olvasás

Kézmosás Világnapja - Semmelweis öröksége

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezéssel terjed, megelőzésükben a leghatékonyabb a rendszeres kézmosás. Ezt az egyszerű védekezési módot népszerűsítette világnapi rendezvényén a Soproni Gyógyközpont.

Az UNICEF 2008-ban hirdette meg először október 15-én a kézmosás világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiéné fontosságára.

A kézmosással számos fertőző betegség – így pl. a hányás-hasmenés, a légúti megbetegedések vagy a májgyulladás is - megelőzhető és elkerülhető. Az emberek többsége ma már tisztában van azzal, hogy mikor kell kezet mosni, ám legalább ennyire fontos az alaposság, a helyes technika alkalmazása is – kaphattak részletes tájékoztatást a világnapi rendezvényen résztvevők. 

A Soproni Gyógyközpont programján UV lámpás vizsgálattal, gyakorlati bemutatóval és tájékoztató anyagokkal segítették a látogatókat a helyes kézmosási és fertőtlenítési technika elsajátításában. A Diagnosztikai tömb aulájában közösségi üzenőfalat is felállítottak, ahol bárki elhelyezhette kézlenyomatát és világnapi jelmondatát. A gyerekeket kórokozókat ábrázoló puzzle kirakásával szólították meg.

Az elsajátított ismeretekről számot is lehetett adni, a kézhigiéné-kvízt helyesen kitöltőket kézfertőtlenítő folyadékkal és kézkrémmel jutalmazták.

A prevenciós foglalkozás célja az volt, hogy a kézmosás és kézfertőtlenítés fontosságára felhívják a figyelmet, hiszen ennek a néhány egyszerű mozdulatnak különös jelentősége van az egészségügyi ellátóhelyeken, a leggyengült immunrendszerű betegek környezetében. Kiemelt feladat az is, hogy Semmelweis örökségét folytatva ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét, hanem a betegek és hozzátartozóik is.

Ma már a Soproni Gyógyközpont betegellátó osztályain és szakrendelésein összesen 75 helyen érhető el automata kézfertőtlenítő készülék, a 30 másodperces művelet pedig valóban életeket menthet!

Legnépszerűbb cikkek