| 1 perc olvasás

Kézmosással a kórokozók ellen

Az Egészségügyi Világszervezet minden évben a május 5-i Kézhigiéne Világnapon hívja fel a figyelmet a kézmosás fontosságára, valamint a kézfertőtlenítés betegségek megelőzésében betöltött szerepére. A világnapon a Soproni Gyógyközpont szakemberei a Hunyadi-iskolába látogattak el, és kézhigiénés foglalkozást tartottak a diákoknak.

A kórház higiénés csoportjának munkatársai játékos feladatokkal szemléltették a kórokozók terjedését, majd UV-lámpás kísérlettel demonstrálták a helyes kézmosási és kézfertőtlenítési technikákat. A kisiskolások színezhettek, kirakózhattak, és gazdag fantáziájukat is megmutathatták, hiszen lerajzolhatták, hogyan képzelik el a kezükön található kórokozókat.

Prevenciós foglalkozásunkat már több oktatási intézménybe is elvittük, mivel nagyon fontosnak tartjuk a felnövekvő generáció egészségnevelését, betegségek megelőzését segítő ismereteik bővítését. A helyes kézmosás művelete nagyon egyszerűen elsajátítható, amivel számos betegséget megelőzhetünk. Nagyon fontos, hogy már óvodáskortól megtanítsuk a gyerekeknek az alapvető kézhigiénés szabályokat, hiszen minél nagyobbak, annál többfelé járnak, annál többféle kórokozóval érintkeznek

– mondta el a program kapcsán Lévainé Fehér Szilvia, a kórház csoportvezető higiénikusa.

Raffai Balázs, a Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója hozzáfűzte: örömmel fogadták a Soproni Gyógyközpont kezdeményezését, ami pedagógiai programjukhoz is illeszkedett, hiszen a tanórákon és a szabadidős programokon is nagy hangsúlyt fektetnek az egészségnevelésre.

Becslések szerint általánosságban a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed, egy óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok és vírusok rövid ideig, míg mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni.

Szennyezett kéz által a legkönnyebben légúti és emésztőrendszeri fertőzéseket lehet átadni. A kórokozók terjedésének megakadályozására a szappanos kézmosás a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz.

 

 

Képek forrása: sopronkorhaz.hu

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek