| 2021. május. 30. | 3 perc olvasás

Ki viseli a nadrágot?

Tudtad, hogy a nadrágviselet Európában magyar közvetítéssel terjedt el?

A nadrág, alsónemű vagy fehérnemű, zeke, kabát, gomb, csizma, cipő mind olyan viselet, amely az Árpád-házi dinasztia Kárpát-medencei megtelepedése előtt ismeretlen volt Európa többi részén. Tóga, tunika, dalmatika, hosszú ruha, szoknya, saru, bocskor voltak azok a ruhadarabok, amikbe Európa latin, görög, germán, frank, szláv népei öltöztek, ami érthető, hiszen nem tudtak lovagolni, ezért nadrágra sem volt szükségük.

A nadrágot Eurázsia szkíta-hun-magyar lovasai már az őskőkorban viselték. A nadrágszabászat fejlődése erősen összekapcsolódott a lovaglás kezdetével. A gyapjúnadrágot ezért kényelmesre varrták: három részből áll, két szárból és egy bélelt betoldásból, melyet külön szőttek. Az egyes darabokat nagy lépéstávolsággal varrták össze, hogy a lábakat jól szét lehessen terpeszteni.

Szkíta íjászok nadrágban, i. e. 4. század
Szkíta íjászok nadrágban, i. e. 4. század
https://hu.wikipedia.org/

Nadrágban járt minden szkíta, nem különben atyafisága (pl. dák, géta, jász, kelta, hun és türk), valamint hűbéresei (pl. az iráni szauromaták, alánok és harcias hölgyeik, az amazonok). A nadrág viseletét eltanulták keleten a médek, a perzsák, továbbá a kínaiak, nyugaton a kelták. A nadrág a kelták, szarmaták és jászok közvetítésével jutott el a gallokhoz és a germánokhoz is. Vagyis utóbb a fél világ szkíta-hun-magyar nadrágot viselt.

Az ókori Kínában is csak a lovasok viseltek nadrágot. A hagyomány szerint az észak-kínai Csao állam Vu nevű uralkodója öltött először nadrágot az i. e. 375. évben, a belső-ázsiai lovas népek, a hunok mintájára.

A középkori Nyugat-Európában végül a magyarok hatására terjedt el a nadrág általános használata. Itt ugyanis addig a férfiak is szoknyát hordtak. (E szokás máig megmaradt például a skótok népviseletében.)

A szegényebbek egyszerű parasztnadrágot hordtak, az előkelő férfiak között különféle nadrágdivatok alakultak ki. Így például a 12. századtól kezdve a nadrág két részből állt: az alsó a térden felül, a comb közepéig érő, harisnyaszerű nadrág volt, míg a felső a 19. századi úszónadrághoz hasonlított (Bruch vagy Broche), és e kettőt fűzős szíjakkal kapcsolták egybe.

Nadrágot viselő Kárpát-medencei jászok, szarmaták, szkíták
Nadrágot viselő Kárpát-medencei jászok, szarmaták, szkíták
https://hu.wikipedia.org/

A 15. században kezdték viselni az úgynevezett plundranadrágot (bugyogó), melyhez a gazdagabbak töméntelen mennyiségű szövetanyagot használtak fel. A 16. századbeli francia nadrágok (I. Ferenc korában) még térdig sem értek, III. Henrik idejében pedig csak az ágyékot takarták el. Amikor a nők krinolint kezdtek hordani, a férfiak kitömték nadrágjaikat. Ez Angliában (I. Erzsébet idején) olyan arányokat öltött, hogy a parlament ülőhelyeit ki kellett bővíteni.
Az alsónadrág a 16. századbeli krinolinokkal jött divatba, és először az olasz kurtizánok hordták, majd Franciaországban is elterjedt (IX. Károly udvarában), az olasz Medici Katalin kezdeményezésére.

XIV. Lajos korában nyerte el végleges alakját a selyemharisnyával együtt viselt francia térdnadrág, a culotte (ejtsd: külot), amely aztán divatban is maradt mindaddig, míg a 18. század vége felé a pantalló (hosszúnadrág) ki nem szorította.

Magyarországon a férfiaknak mente, dolmány, nadrág vékony posztóból készült. A „magiar” nadrág, a „kurta” és „hoszu dolmanni” (rövid és hosszú dolmány), a „chonka és chapot uiu” (csonka és csapott ujjú), valamint „hosszú uiu” (hosszú ujjú), béleletlen és „teöreök modon bellet” (török módon bélelt) mente a zsinórozott „tatar keopeoniegtül” (tatár köpönyegtől) együtt jó és közposztóból készült a 16. század második felében pl. a soproni magyar szabók műhelyében (Domonkos O. 1980). Ugyanekkor a magyar határon túl, Európa nyugati országaiban a kitömött térdnadrág, sonkaujjas zeke, felette szőrmével prémezett, nagygalléros Schaube vagy másutt rövid körgallér volt a divat.

Plundranadrág
Plundranadrág
https://trendmano.blog.hu/

Forrás: Wikipédia

Borítókép: https://cultura.hu/

Legnépszerűbb cikkek