Kiállítás a Liszt központban: Jubilál a Gyapjúszövők Alkotó Köre

  2016. szeptember 26. - www.sopronmedia.hu (Pro Kultúra Sopron)

Idén 35 éves a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában működő Gyapjúszövők Alkotó Köre. A jubileum alkalmából szeptember 23-án nyílt kiállítás a Liszt központban.

A Gyapjúszövők Alkotó Köre elsősorban hagyományőrző csoport, de nyitott az újabb irányzatokra is. Hagyományos, úgynevezett székely festékes motívumú szőttesek és saját tervezésű, a modern lakáskultúrához illeszkedő alkotások is készülnek a körben. A kiállításon mindkét stílus képviseltetve van.

Úgy válogattunk ide, hogy többféle minta és szín szerepeljen. Az elődeim kizárólag a székely festékes mintákat szőtték, de mi már modernebb dolgokkal is foglalkozunk. A hagyományos mintákból kiindulva a saját ízlésünknek, egyéniségünknek, színvilágunknak megfelelően teremtjük újra a szövés mesterségét úgy, hogy eközben egymástól is sokat tanulunk. – mondta el Roskó Mária, aki 1999 óta vezeti a kört.

Szervezett keretek között 1978-ban, Süle Józsefné vezetésével indult gyapjúszövő csoport Sopronban, akkor még nyári tanfolyam keretében, a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezésére. Jelenlegi formájában, a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának részeként 1981 óta működik a kör, melynek évente 25-26 beiratkozott tagja van.

A Liszt központ második emeleti kiállítóterében nyílt kiállítás október 9-ig, naponta 9-17 óráig, díjtalanul látogatható. 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...