| 2018. december. 8. | 1 perc olvasás

Kiállítás nyílik Sopronban a hódító magyar uralkodóról

- 1458 - ebben a neves évben koronázták királlyá I. Mátyás királyt, akinek életében bizony Sopron is szerepet játszott. A Magyar Királyságot legendás fekete seregével óriásira növelő uralkodóról Sopronban kiállítással emlékeznek meg.

A Hunyadiak dicső kora elnevezésű tárlatot I. Mátyás királlyá koronázásának 560. évfordulja kapcsán hívták életre. Megnyitója december 11-én, kedden, 11 órakor lesz, a Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Térben (Sopron, Szent György utca 12.). A kiállítást Gaal Gergely, a Mátyás Király Emlékév Tanácsadó Testület elnöke nyitja meg. A programot a Keresztény Értelmiségiek Soproni Szervezete (KÉSZ) és a Soproni Múzeum szervezezte. Köszöntőt mond dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója és dr. Brummer Krisztián, a soproni KÉSZ elnöke. A megnyitón közreműködik a Soproni Szimfonikusok Kamaraegyüttese is. 

A szervezők a kiállítást kihelyezett történelemórák helyszínéül is ajánlják, az általános iskolás és  középiskolás korosztálynak, tekintettel Mátyás király és Sopron kapcsolatára.

Mátyás király életében cseppet sem elhanyagolható helyszín volt Sopron. Mivel nem örökösödési úton került trónra, nagy szüksége volt a koronára. Azt pedig a visszaszerzése után először Sopronba szállították. Bonfini beszámolójából tudjuk, hogy az embereknek városunkban három napig volt lehetősége megtekinteni a koronát. A tömegek csak úgy tolongtak Sopronba, hogy szemügyre vehessék a magyarok - alighanem legértékesebb - kincsét, amit aztán Budára szállítottak.

A Szent Mihály templom is őriz egy Mátyás-királlyal kapcsolatos legendát - egyes feltételezések szerint a dicső uralkodó részt vett az épület megszentelésében. És akkor is elment mellette, amikor Bécsbe ment hadseregével - erről szól a Himnusz egyik sora is: "S nyögte mátyás bús hadát bécsnek büszke vára" - És mindez csak töredéke Mátyás király és Sopron kapcsolatának...

Legnépszerűbb cikkek