| 2019. augusztus. 15. | 3 perc olvasás

Kiállítás nyílt a Páneurópai Piknik emlékmű alkotóinak munkáiból

Szabadság, szerelem címmel nyílt meg csütörtökön Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter kiállítása a Munkácsy teremben. A fotók, kisplasztikák és gipszöntvények kapcsolódnak a Páneurópai Piknik gondolatvilágához és tisztelegnek a meghatározó történelmi esemény 30. évfordulója előtt.

- A Páneurópai Piknik Emlékmű két alkotójának életművéből mutat be válogatást a kiállítás – emelte ki köszöntőjében Dr. Fodor Tamás polgármester. - Az 1989-es Páneurópai Piknik 20. évfordulóján, a határáttörés helyszínén szobrot avattunk. Azon a helyszínen, ahol a debreceni és soproni szervezők jóvoltából 30 évvel ezelőtt, az egykori keletnémetek a szabadságot választották az embertelen diktatúrával szemben. A XX. század végi magyar történelemnek kiemelkedő eseménye ez a pillanat, ami csak az 1956-os forradalommal mérhető össze – tette hozzá.

Ezek a művek akkor születtek, amikor még nem is reménykedtünk a határáttörésben, megtűrt kategóriába tartoztak – osztotta meg a Sopronmédiával Melocco Miklós, Sopron Díszpolgára, Kossuth-díjas szobrászművész, érdemes művész.

- Több évtized munkája jelenik itt meg, Melocco Miklós részéről egy elkészült könyv fotói, az én részemről pedig egy jelenleg készülőben lévő album képeit mutatja be az anyag – ezt már Párkányi Raab Péter szobrászművész mondta el kérdésünkre, majd hozzátette: az Áttörés című Páneurópai Piknik emlékmű egyik szobrát, gipszmodelljét is kiállították és több soproni vonatkozású munka is látható a tárlaton.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Feledy Balázs művészeti író mondott megnyitóbeszédet, aki kiemelte: a tárlat megvalósulása is azt jelenti, hogy az újabb kori magyar szobrászat egyik jeles emlékműve született meg 10 évvel ezelőtt. A programon közreműködött a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara is. A kiállítás hétfő kivételével naponta 10:00 és 18:00 óra között látogatható, szeptember 30-ig.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntő beszéde:

Kedves művész urak, Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter !

Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr!

Tisztelt önkormányzati Képviselők!

Kedves Vendégeink, Hölgyeim és Uraim!

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében nagy örömmel és tisztelettel köszöntöm Önöket Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter szobrászművészek megnyíló kiállításán, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából. Ez a szép tárlat a „Szabadság, szerelem” elnevezéssel nyílik meg és a páneurópai piknik emlékmű két alkotójának életművéből mutat be válogatást. A fotók, kisplasztikák és gipszöntvények nagy része a XX. századi magyar történelem egyik nagy eseményéhez kapcsolódik, a mások szabadságáért kiálló, tettre kész emberek összefogásából megvalósuló Páneurópai Piknikhez. 

Az 1989-es Páneurópai Piknik és Határáttörés 20 éves jubileumi évfordulóján, a határáttörés helyszínén szobrot avattunk. Azon a helyszínen, ahol a debreceni és a soproni szervezők jóvoltából 30 évvel ezelőtt az egykori keletnémetek a szabadságot választották az embertelen diktatúrával szemben. A 20. század végi magyar történelemnek kiemelkedő eseménye a „Határáttörés”, amely csak 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel mérhető össze. A határáttörés történelmi része a berlini fal leomlásának és Európa újraegyesítésének. Büszkék vagyunk arra, hogy a Piknik és a Határáttörés a hűség és a szabadság városa közelében történt. 

Melocco Miklós, ezt mondta az alkotásáról 2017-ben, amikor Sopron városa díszpolgári címet adományozott neki: „Magyarországon ahhoz vagyunk szokva, hogy ha emlékezünk, akkor az csak tragédia, szomorú dolog lehet. Az Áttörés című kompozíció végre másról szólhatott, végre nem siratnivalónak állíthattam emléket. A határnyitás emlékműve a diadalívek rokona, mert itt egy rab nemzet engedett szabadságra egy másik rab nemzetet.” Ez az a legnagyobb ajándék, amit egy nemzet, egy másik nemzetnek adhat.  

E nemes gondolatokat és eszméket testesíti meg a képzőművészet eszközével Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter az Áttörés szoborkompozícióval. A szoborkompozíció megörökíti a pikniket szervező polgárok olthatatlan vágyát a határok nélküli Európába való hazatérésünk iránt, dicséri elszántságukat és ügyességüket, ahogy ezt az akkori akadályok ellenére megszervezték.

Kőbe faragva örök jele lesz ez az emlékmű az NDK-s polgárok életüket is kockáztató bátorságának, a nagy menekülésnek és a szabadulás hihetetlen élményének. 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sopron városa ezzel a tárlattal, tisztelettel adózik Melocco Miklósnak és Párkányi Raab Péternek, akik a rendszerváltás első emlékművének a nemzetközileg elismert alkotói, akiknek az itt látható műveikben a szabadság eszméje testesül meg. A város nevében a két művésznek tisztelettel köszönjük alkotásaikat, amellyel megajándékoztak bennünket. Azt kívánom a művészeknek, hogy még sok szép hasonló alkotással ajándékozzanak meg minket. A látogatóknak pedig élményben gazdag kiállítást kívánunk.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek