| 2023. december. 8. | 2 perc olvasás

Kiállítással és hangversennyel tisztelegtek Szokolay Sándor emléke előtt

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző halálának 10. évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást és hangversenyt a Liszt Központban. Az esemény a Szokolay Sándor Alapítvány, a Pro Kultúra Sopron, valamint a Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és AMI szervezésében valósult meg.

Szokolay Sándor - Kossuth-díjas zeneszerző, Sopron díszpolgára - akinek munkásságát számtalan díjjal ismerték el, 10 évvel ezelőtt hunyt el soproni otthonában. Az évforduló alkalmából nyílt meg az Életút című kiállítás, mely a zeneszerző munkásságát és szellemiségét tárja a közönség elé.

fotó: Griechisch Tamás

A tárlat megnyitóján dr. Simon István alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

fotó: Griechisch Tamás
Szokolay Sándor munkássága sokat jelentett minden soproni polgár számára. A kitűnő szakember, művész és zeneszerző mindig szívvel-lélekkel alkotott, és a nehéz időkben is bátor hazafi maradt. Egy igazi példakép volt mindannyiunk számára, hiszen Sopron kulturális életében is meghatározó szerepet töltött be. Emlékét és szellemiségét örökké megőrizzük

– mondta el a SopronMédia kérdésére dr. Simon István.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is részt vett.

Az eseményen Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója és Szokolay Orsolya, a Kossuth-díjas zeneszerző lánya is köszöntötte az egybegyűlteket.

fotó: Griechisch Tamás
A tárlat során édesapám személyiségét és szellemiségét ismerhetik meg az érdeklődők. A 20 tablón az ő gesztusai, idézetei és gondolatai is megjelennek. Szokolay Sándor egy nagyszerű zeneszerző és pedagógus volt, aki nekem és a fiataloknak is komoly útravalót adott, ezért az ő munkásságát sosem felejtjük el

– hangsúlyozta Szokolay Orsolya.  

A kiállítás megnyitóját zenés produkciók is színesítették. 

fotó: Griechisch Tamás

Az emlékkoncerten közreműködtek a Hunyadi AMI tanulói és tanárai, a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti iskola tanulói, tanárai, valamint a Solymári Szokolay Bálint Nőikar, akiknek hitvallása a nagy magyar zeneszerző hagyatékának megőrzése, életművének átadása. A  hangversenyen a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar is fellépett.

fotó: Griechisch Tamás
Szokolay Sándor pályafutása során közel ötszáz művet komponált, többek között operákat, baletteket, oratóriumokat, szimfóniákat, kórusműveket és kamaraműveket. Az érdemes és kiváló művész munkásságát  Kossuth-díjjal, Magyar Művészetért díjjal, Magyar Örökség-díjjal, Prima-díjjal és Artisjus nagydíjjal is elismerték. 
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek