Kiállítással és ünnepséggel tisztelegtek, 70 éves a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza

70 éves a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza. A jeles alkalomból a Munkácsy-teremben nyílt meg a Népi Díszítők Alkotó Körének és a Gyapjúszövők Alkotók Körének kiállítása. Ezt követően délután pedig a központi ünnepségre is sor került. Mindkét hagyományőrző csoport évtizedek óta élen jár az értékápolás, az értékek megőrzése terén.

fotó: Módos Máté

A kiállításmegnyitó a Pendelyes Táncegyüttes műsorával kezdődött, majd az érdeklődők Orbán Júliának, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza igazgatójának az előadását hallhatták. A vezető kiemelte: szép jubileumhoz érkeztek idén.

„Megszámlálhatatlan szinte azoknak a pedagógusoknak a száma, akik ebben a hét évtizedben segítették a ház munkáját. Hagyományokat, értékeket hoztak, csoportokba szerveződtek, különböző előadásokat tartottak és nemzedékeket tanítottak. Továbbra is remélem, hogy ilyen körülmények között minőségi és értékes munkát tudunk végezni a jövőben - tette hozzá Orbán Júlia, a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának vezetője.

fotó: Módos Máté

Az eseményen köszöntőt mondott Tóth Éva önkormányzati képviselő.

„Több évtizede működik már mindkét alkotókör. Olyan autentikus, eredeti népművészetet őriznek, amely fontos értéke a magyarságnak. Nemcsak a kultúrát közvetítik, hanem közösséget építenek és formálnak – hangsúlyozta Tóth Éva.

fotó: Módos Máté

A gyapjúszövők és a népi díszítők munkái minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szólnak úgy, hogy a múlt értékeit megőrzik. Az esemény végén oklevéllel jutalmazták azokat, akik sok-sok éven át segítették a művészeti csoportok munkáját. Elismerést vehetett át Pócza Ágnes, a Pedagógusok Művelődési Háza Népi Díszítők Alkotó Köre vezetője, Alpek Lajosné és Nagy Katalin, a ház Gyapjúszövők Alkotó Köre vezetői.

A délutáni hivatalos ünnepségen köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere hangsúlyozta; egyedi közösség a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza.

fotó: Módos Máté

„A Pedagógusok Soproni Művelődési Háza igazi „sopronikum”. Szívvel-lélekkel működik az intézmény jobbnál jobb programokkal és lelkes pedagógusokkal. Gratulálok az eddigi munkához, és remélem, a következő hetven évben is hasonló értékteremtő munkát végeznek – tette hozzá dr. Farkas Ciprián.

fotó: Módos Máté

Az eseményen felidézték a művelődési ház múltját, jelenét, mely már 70 éve áll a kultúra, a közművelődés és az értékteremtés szolgálatában.

A prózai előadások után Orbán Júlia emléklapot nyújtott át mindazoknak, akik sok-sok éven át segítették a Ház munkáját.

Elismerést vehetett át dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Tillné Schmidt Edit igazgató, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Radics V. Zsuzsanna, az alapítvány kuratóriuma tagja, Berta Józsefné, az alapítvány titkára és Ormosi Anikó, a Nyugdíjas-klub vezetője és Roskó Mária, a Ház segítője.

fotó: Módos Máté

 

Legnépszerűbb cikkek