| 2017. február. 13. | 2 perc olvasás

Kicsikkel az élet - Több ingyenes baba-mama foglalkozást is tartanak Sopronban

Pontosabban fogalmazva: kicsikkel a társasági élet. Ingyenesen látogatható, soproni baba-mama klubokat mutatunk be, melyek célja hasonló: közösségbe hívni és tartalmasan beszélgetni.

Egy kisbaba érkezésével nem csupán új élet, de új életforma is születik: az édesanya állandó társasága a munkatársak helyett a gyermek; a napi feladatok, a mindennapok színtere az otthon. A négy fal közül szeretnék kimozdítani az anyukákat és a kicsiket (3–4 éves korig) az alábbi foglalkozások, melyekben közös a sok eszmecsere, a játék, és hogy ingyenesen látogathatók.

A Maminti Baba-Mama Klubot Nádudvari Rita családpedagógus vezeti a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában péntekenként 10 órától. Ahogy Rita mondja: a név Lázár Ervin könyvéből származik, melyben Maminti egy kicsi zöld tündér, aki mindenkinek segít a bölcsességével és a varázspálcájával. És hogy mit „varázsol” elő ez a pálca? A piciknek játékokat, mondókákat, zeneszót, szüleiknek tartalmas beszélgetéseket, előadásokat, és az érzést: „nem vagyok egyedül”. A klub vezetője hozzáteszi: – Tapasztaltam, hogy az otthon lévő anyukák nehezen jutnak el babájuk mellől ismeretterjesztő programokra, ezért két–három hetente „előadót” hívok, hogy amíg a gyerekek játszanak, a szülők szakemberekkel beszélgethessenek. Járt már nálunk pszichológus, fogorvos, varrónő; február 17-én egy zenetanár beszél majd a zenei fejlesztésről.

A Soproni Evangélikus Egyházközség Baba-Mama Körében szinte az első pillanattól otthon érzi magát kicsi is, nagy is.
A Soproni Evangélikus Egyházközség Baba-Mama Körében szinte az első pillanattól otthon érzi magát kicsi is, nagy is.
Fotó: Győri-Varga Nóra

A Soproni Evangélikus Egyházközség Baba-Mama-Körét három anyuka is koordinálja: Biczóné Pityer Gabriella, Manke-Lackner Eszter és Matus Klára Krisztina mottója a Bibliából származik: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket (...), mert ilyeneké az Isten országa.” Minden hónap 1. és 3. szerdáján 10-kor kezdődnek a foglalkozások bábozással a Templom utca 12-ben, mely során énekekkel és hangszerekkel csalogatják elő a „báb-napocskát”. – Közben egy-egy bibliai történeten keresztül kibontakoznak a beszélgetések témái is, ezek idén mindig gyerekneveléssel kapcsolatosak. Volt már szó túlféltésről, hisztiről és kikapcsolódásról gyermek mellett – tudtuk meg Esztertől. A találkozók – melyeken szinte az első pillanattól otthon érzi magát anya és gyermeke – teázással zárulnak.

A jereváni zenés, mondókás, bábos, barkácsolós, „szivárványosan sokszínű” Boróka Klubot a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézetének szervezésében tartják minden kedden és pénteken 10-től a Révai Miklós utca 2-ben. – Az édesanya éneke egy életre szóló ajándék – fogalmaz Spendelné Somogyi Éva, a klub egyik vezetője. – Minőségi időt tölt itt baba és mama együtt, nem zavarnak a háztartási teendők, könnyebb az egymásrahangolódás. Anya öle puha-jó, hangja gyémánt. Nem azon van a hangsúly, hogy művi pontossággal, képzett énekesként énekeljünk, hanem egy magasabb szintű odafigyelést, az érzelmek intenzívebb átadását gyakoroljuk.

Bármelyik foglalkozást is választjuk, a szumma – miután egy jót énekeltünk, ringattunk, szeretgettünk és beszélgettünk – valószínű az lesz: ide jó és érdemes visszajönni!

Legnépszerűbb cikkek