| 2023. február. 26. | 5 perc olvasás

Kiélezett küzdelemben aratott győzelmet a Sopron

A bajnokság 20. fordulójában a Sopron Basket 65-57-es győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd ellen.

A mérkőzést Cyesha Goree közeli találata indította, mellyel a Szekszárd került lépéselőnybe, Bálint Réka találata után pedig már 4-0-ra ment a hazai együttes. Ekkor érkezett a válasz a Sopron oldaláról. Sitku Zsuzsanna volt sikeres, a differencia azonban ennek ellenére is öt pontra nőtt, hiszen következőnek Miklós Melinda talált be, méghozzá távolról. Három perc elteltével tehát már 7-2-t regisztrálhattunk a Szekszárd javára. A Sopron ezután Fegverneky Zsófia vezetésével váltott ritmust. Előszőr a hazaiak csapatkapitányának kosara, majd Eziyoda Magbegor pontjai következtek, mellyel a magyar bajnok címvédő ismét két pontra zárkózott fel. A szekszárdi együttes azonban továbbra is tartotta magát. Cyesha Goree ismét stabil játékot produkált mind a védő-, mind pedig a támadótérfélen, bő öt perc elteltével pedig már hat ponttal vezette a mezőnyt. Ezután, 5-11-nél hat ponttal lépett el a vendég gárda, így Gáspár Dávid már nem várhatott tovább az időkéréssel. A rövid szünet pedig láthatóan jót tett a Sopronnak. Ezúttal Magbegor vette kezei közé az irányítást, kinek játéka kiváló lendületet adott csapatának. Védekezésben azonban továbbra is hiányosságokkal küzdött a soproni alakulat. A Szekszárd agresszív, küzdős játékot játszott, amire a hazaiak egyelőre nem igazán találták az ellenszert. A negyed hajrájában 9-13-at mutatott a eredményjelző. A vendégek ekkor azonban igencsak nehéz helyzetbe kerültek. Bálint Réka ugyanis nyolc és fél perc leforgása alatt négy személyi hibát gyűjtött, ami cserére kényszerítette Zseljko Djokics vezetőedzőt. Bálint átmeneti kiesését viszont csapattársai szépen ellensúlyozták a támadótérfélen, következőnek ugyanis Miklós Melinda süllyesztett egy újabb triplát a címvédő hálójába. A Sopron ezután leginkább büntetőkből szerezte a pontjait, ez viszont bőven elég volt ahhoz, hogy 14-16-nál ismét felzárkózzanak. Ezután következhettek a játékrész utolsó másodpercei, a hangulat pedig tovább fokozódott. A játékvezetők szinte az utolsó pillanatban Goree-nak ítéltek egy technikai hibát, amiért Jelena Brooks dobhatott kettőt – találatával egy pontra zárkózott fel a Sopron.

fotó:Tóth Zsombor/Sopron Basket

A második felvonás 15-16-ról folytatódhatott, méghozzá az eddig megszokott ritmusban. A megfogyatkozott Szekszárd továbbra is nagyon koncentráltan kosárlabdázott, ami abszolút felvette a versenyt a Sopron címvédőhöz méltó tempójával. A játékrész azonban elég ponthiányosan kezdődött – két perc is eltelt a negyedből, kosár azonban nem született. Végül újabb egy perc elteltével Cyesha Goree-t faultolták dobás közben, aki kettőt dobhatott, találataival pedig megszülettek az etap első találatai (15-18). Ezután Sara Krnjic volt sikeres, mellyel ismét öt pontra nőtt a vendégek előnye. Ekkor azonban kezdetét vette a fejvesztett rohanás. A csapatok fel-alá sprinteltek a pályán, egymás után következtek a rádobások, találatot azonban csak alacsony százalékban jegyezhettünk. 17-20-nál végül Zseljko Djokics időkérése szakította meg a ponthiányos periódust. A folytatásban tovább peregtek a percek, három percre a nagyszünettől azonban továbbra is csak 4-2-t regisztrálhattunk a KSC javára. A Sopron pedig ekkor váltott ritmust. Jelena Brooks egymásután kétszer is betalált, mellyel 21-20-nál megfordította a mérkőzést. Csapata előnye azonban nem tartott sokáig. Következett ugyanis Goree büntetője, majd Miklós gyönyörű betörésből szerzett pontjai, mellyel ismételten a vendégek felé billent a mérleg, amivel kezdetét vette a szokásos adok-kapok játék. A második negyed végére azonban újból a Soproné lett az egypontos előny, a félidő 26-25-ös eredményét pedig végül Sitku Zsuzsanna gyorsindításból szerzett kosara rögzítette. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebb játékosa Jelena Brooks volt 12 dobott ponttal.

fotó:Tóth Zsombor/Sopron Basket

A második félidő első szekszárdi támadását Mányoky Réka fejezte be kosárral. Ez azonban csupán a kezdete volt a sorozatos pontszerzésnek. Válaszként ugyanis rögtön érkezett Jelena Brooks találata, majd Cyesha Goree volt sikeres, mellyel 28-29-re változott az állás. A vendégek viszont továbbra is nagyon harciasak voltak a pályán. Minden egyes labdáért vetődtek, küzdöttek, amit a statisztika is tükrözött, hiszen 26-18-ra vezették a lepattanó harcot. Befejezvén a gondolatmenetet, ekkor azonban egy magabiztosabb hazai periódus vette kezdetét. Eziyoda Magbegor és Yvonne Turner találataival már 5-0-nál járt a Sopron, amikor Zseljko Djokics kért időt csapatának. Ekkor már négypontos előnyben volt a címvédő, visszatérve pedig csak tovább nőtt a felek közti különbség. Az ötödik percben már 39-29-et regisztrálhattunk, s egy újabb vendég időkérés következett. A folytatásban Studer Ágnes adott ismét lendületet a szekszárdi együttesnek, – közeli után egy újabb triplát süllyesztett a Sopron hálójába – a fáradtság viszont egyre inkább érezhető volt Zseljko Djokics tanítványain. A differencia tehát tíz pont környékén kezdett el állandósulni. A negyed hajráját Fegverneky Zsófia távolibb duplája indította, mellyel 49-37-re változott az állás, a játékrészt pedig végül Studer sikeres középtávolija zárta.

fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A mérkőzés záró szakasza 49-39-ről kezdődhetett, a Sopronnak így továbbra is tíz pont volt az előnye. Ez azonban még egyelőre nem jelentett biztos győzelmet, hiszen Zseljko Djokics tanítványai bőven bebizonyították, hogy megfogyatkozott kerettel is képesek egy újabb fordításra. Ekkor pedig a vendégek teljesítményét ismételten a Studer – Goree duó vette a hátára. Egészen pontosan egy 9-2-es periódust vezettek, mellyel négy pontra zárkóztak fel, így 51-47-nél Gáspár Dávid időkérése következhetett. Visszatérve pedig ismételten felforrósodott a hangulat. A csapatok ugyanis egyre keményebben kosárlabdáztak, amit a játékvezetők a lehető legjobban próbáltak meg kontrollálni. A folytatásban Miklós Melinda indított támadást, akit végül Jelena Brooks faultolt, méghozzá sportszerűtlenül, amiért nemcsak büntetődobás következett, de a labdát is a Szekszárd kapta meg. Miklós végül egy pontot dolgozott le együttese hátrányából (51-48). Az olló ezután viszont megint csak nyílni kezdett, mígnem ismételten Miklós lőtte be magát. A vendégek bedobója a negyedik tripláját értékesítette, mellyel nemcsak a 15-ik pontját szerezte meg, de csapatát is partiban tartotta. A Sopron kispadja azonban továbbra is mélyebbnek bizonyult. Gáspár Dávid sorozatban vetette be játékosait, mellyel csak nehezen tudott lépést tartani a kék-fehér gárda. A harcot azonban egy pillanatra sem adták fel. Kevesebb mint három percre a találkozó vége előtt egészen pontosan hat pont volt a hátrányuk, amikor Magbegor szerzett találatot. Ezzel 59-51-re változott az állás, s Djokics vezetőedző időkérése következett. Az utolsó percekben viszont már szinte teljesen a Sopron akarata érvényesült. Goree és Miklós pontjaival a vendégek még egy végső ellenállást tanúsítottak, ez azonban már nem volt elég egy újabb bravúrfordításhoz. Összesítve, jócskán megnehezítette a címvédő dolgát az Atomerőmű KSC Szekszárd, a 65-57-es győzelmet viszont végül a Sopron Basket csapata aratta.

fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

 

 

Legnépszerűbb cikkek