Kiemelt fecskevédelmi időszak a tavasz!

Az elmúlt közel két évtizedben megfeleződött a magyarországi fecskeállomány, vagyis minden második madár eltűnt. A Magyar Madártani Egyesület felhívja az emberek figyelmét, hogy segítsék a fecskék fészkelését, hogy újra növekedésnek induljon az egyedszám.

Köztudott, hogy a fecskék itt élnek közöttünk és repülő rovarokkal táplálkoznak. Az átlagembernek akkor tűnik fel leginkább a jelenlétük, vagy az elmúlt években sajnos egyre inkább a hiányuk, amikor a vízparton csípik a szúnyogok: nem mindegy, hogy 5 vérszívó támadja meg, vagy harminc.

A globális felmelegedés miatt egyre több olyan rovarfaj jelenik meg hazánkban is, ami korábban nem volt jelen, és adott esetben olyan kórokozókat hordozhatnak, amikre nincs felkészülve az immunrendszerünk, számunkra ismeretlenek. Ezek természetes biológiai megfékezésében fontos szerepet játszanak a fecskék.

Molnárfecske
Molnárfecske
Forrás: Internet

A fecskék létszámának csökkenése egy összetett folyamat része. Eredetileg ezek a madarak sziklák mélyedéseiben, peremeinél fészkeltek. Az ember azonban egyre nagyobb teret hódított, amihez a madarak alkalmazkodtak. Ennek köszönhető, hogy házak ereszei alá, homlokzatára építenek fészket, hiszen ez hasonlít a legjobban eredeti élőhelyükhöz. A városokban leginkább a molnárfecskével találkozhatunk.

Telepesen fészkelnek
Telepesen fészkelnek
Forrás: Internet

„Manapság az embereket sok minden zavarja, ami 50 évvel ezelőtt teljesen természetes volt. Annak ellenére, hogy a fecskefészkek leverése egész évben tilos, gyakran előfordul, hogy leverik őket, mert idegesítőnek találják a madarak csivitelését, vagy mert ürülék halmozódik fel a fészek alatt” – fejtette ki dr. Hadarics Tibor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának szakértője.

"Fontos lenne tudatosítani mindenkiben, hogy mennyi hasznuk van ezeknek az állatoknak. Ott, ahol fészkelnek, jóval kevesebb lesz a repülő rovar is, ami bemegy az ablakon, tehát személyesen érezheti a jótékony hatását az, akinek az eresze alá költözik ez a madár" – mondta a szakember. 


Forrás: Internet

A madárpiszok ellen is lehet tenni, erre van a fecskepelenka. Hangzatos a név, de egyszerű a dolog: egy deszkát kell felszerelni a fészek alá, így azt piszkítják össze a fiókák, nem a földet. Amilyen kézenfekvő, annyira hatékony módszer.

Akik szívesen látják a madarakat a háznál, azoknak dr. Hadarics Tibor azt tanácsolja, hogy vásároljanak agyagból készült mű fecskefészket, ami egyszerűen rögzíthető a házfalra. Akinek nagyobb a türelme, akár maga is készíthet otthont a madarak számára, ezekbe is szívesen beköltöznek. Mivel a molnárfecske telepesen fészkel, jól cselekszünk, ha egymás mellé többet is rakunk a műfészekből.

Műfészek- még lakó nélkül
Műfészek- még lakó nélkül
Forrás: Magyar Madártani Egyesület

A fecske védett madár, egész évben tilos leverni a fészkeket! Aki a költési időszakban megrongálja az otthonukat akár 250.000 forintos bírsággal is számolhat!

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek