Kiemelt rendőri jelenlétre lehet számítani Sopronban a gyalogos-átkelőhelyeknél

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv elnevezésű prevenciós kampányával segítik a gyalogosforgalmat a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei a megye városainak frekventált, nagy gyalogosforgalmat bonyolító helyein kísérik figyelemmel 2020. május 12. és 2020. május 14. között a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek szabályos használatát. Munkájuk során elsősorban a gyermekeket és a mozgásukban korlátozottakat segítik oly módon, hogy a forgalmat megállítják, majd átkísérték őket az úttesten. Mindemellett ellenőrzik a gépjárművezetők, illetve a gyalogosok szabálykövető magatartását is.

Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet, ezért a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők az akció időtartama alatt.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: police.hu

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokra hívja fel a közlekedők figyelmét:

A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

Soha ne menjenek át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen tilos jelzésnél!

A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak. Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre.

A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: police.hu

Legnépszerűbb cikkek