| 2021. január. 14. | 1 perc olvasás

Kiemelt szerepe van télen a vadak etetésének

Kiemelt szerepe van télen a vadak etetésének, hiszen az állatok ilyenkor a hó és a fagy miatt csak nehezen találnak maguknak táplálékot. A Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. a hidegebb hónapokban intenzívebben és nagyobb mennyiségben tölti fel „elemózsiával” az etetőket.

A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék a téli hónapokban különösen fontos a vadak számára, a soproni hegyvidéki területeken a TAEG Zrt. munkatársai gondoskodnak a gímszarvasok, vaddiszók, őzek, olyakor fácánok és nyulak eteéséről.

Bánáti László, a TAEG zrt. közjóléti vezérigazgató helyettese szerint ha a vadak nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, akkor kondíciójuk leromlik, így hajlamosabbá válnak a betegségekre, ennek következtében megnő az elhullott állatok száma.


fotó:Fodor Regina

A hideg hónapokban a nőstény egyedek számára különösen fontos a megfelelő táplálék, hiszen ha vemhesek, leendő utódaik csak így tudnak megfelelően fejlődni – folytatta. Többféle takarmányt kapnak ilyenkor az állatok, köztük cukorrépát, de a leggyakoribb a kukorica, ezenkívül folyamatosan váltják a szemes, a szálas és a lédús takarmányt.

Bánáti László
Bánáti László
fotó:Fodor Regina

A vezérigazgató helyettes kiemelte ugyanakkor, hogy a vadak etetését fontos, hogy szakemberek végezzék. Ha a kertünkben megjelenik egy vad, nem szabad etetni, mert egyrészt nem biztos, hogy az valóban jó és hasznos táplálék a faj számára, másrészt ha az állatok a saját területükön nem találnak táplálékot, visszajárhatnak. Ilyenkor pedig gyakran okoznak kárt a kertekben.

A téli vadetetés célja is épp az a megfelelő kondíció megtartása mellett, hogy az állatok ne keressenek ételt mezőgazdasági területeken, vagy falvakban, városok mellett. Az állatokat egész évben folyamatosan etetik, de a hideg hónapokban akár naponta is feltöltik az etetőket – mondta Bánáti László.


fotó:Fodor Regina

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek