| 2019. június. 14. | 2 perc olvasás

Kiemelten kezelik Sopron és térsége turizmusát

Sopron és környéke turisztikai lehetőségeinek kiaknázásáról tartottak konferenciát pénteken a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara épületében. A rendezvény egy határon átnyúló projekt turisztikai programjának zárórendezvénye volt.

- 2001. december 11-e óta a világörökség része vagyunk – emelte ki Ivanics Ferenc, a Fertőtáj Világörökség Egyesület elnöke. - A nádgyűrű és a vízfelület együttes területe Ausztriában 220 négyzetkilométer, míg hazánkban 65 négyzetkilométer. Ha ezen belül csak a kék felületet nézzük, akkor is sokkal kisebb arányában a mi területünk, ami sokat számít, de a Fertő táj hazai része így is elképesztő lehetőségeket rejt a turisztika terén, amelyeket nívós fejlesztésekkel ki kell aknázni – világított rá.  

Mint elhangzott: ebben a tekintetben kulcskérdés, hogy a tó területén két ország osztozkodik – az együttműködések segítségével azonban ebből mindkét fél profitálhat. Az a REGIONET COMPETITIVE című projekt is ilyen, amelynek turisztikai részét a konferencia keretében zárták le. - Ez egy határon átnyúló együttműködés volt az elmúlt másfél évben, amely számos szakmai programot, például tanulságos kirándulásokat is magában foglalt – tudtuk meg Horváth Vilmostól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnökétől.  

- Ezek mind rávilágítottak arra, hogy a mieinktől kevésbé értékes attrakciókat is lehet úgy csokorba kötni, hogy vonzóak legyenek a turisták számára. Erre kiváló példát láthattunk Kelet-Stájerországban, ahol az ottani kereskedők a helyi termékek kiválóan megtervezett árusításából nagyon jól megélnek. A kulcs egy szó: összefogás. Azt gondolom, hogy ez itt nálunk, Sopronban is nagyon fontos, hiszen a város adottságai ezt az utat adják nekünk. Sopronban már 100 évvel ezelőtt alakult idegenforgalmi részvénytársaság, tehát van ebben múltunk és azt gondolom, hogy Sopron neve a mai napig jól cseng – fejtette ki.  

A konferencián elhangzott: a kormány komoly céljának tartja a turizmusfejlesztést, amelynek jegyében 2020. január elsejétől a vendéglátás áfáját 5 %-ra mérséklik. Emellett Sopronra és környékére különösen koncentrálnak, amely a fejlesztésekben is megnyilvánul. - Nagyon örülök annak, hogy a zárókonferencián a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara tagjaival, turisztikai szakemberekkel és érdeklődőkkel tudtunk közösen gondolkodni Sopron és térsége turizmusának fejlesztéséről – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki hozzáfűzte: a kormány 2016-os döntésének köszönhetően ez kiemelt turisztikai térség, így számos fejlesztési forrás érkezik ide. - A legnagyobbak között kiemelendő a belváros renoválása, a Lőver Program, vagy a Fertő tó és környéke jelentős fejlesztése – fejtette ki.

Stratégiailag meghatározó lesz még az M85-ös gyorsforgalmi autóút kiépítése is, amely révén Sopron sokkal könnyebben lesz elérhető.  

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Programban megvalósuló REGIONET Competitive című (ATHU007 számú) projekt keretében került megrendezésre. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg!

Legnépszerűbb cikkek