| 2023. február. 23. | 2 perc olvasás

Kigyulladt villanyóraszekrény miatt riasztották a soproni tűzoltókat

Szerdán este Sopronban, a Jókai utcában egy családi házban kigyulladt a villanyóraszekrény. Mire a soproni hivatásos tűzoltók megérkeztek, a tulajdonos egy ABC porral oltóval eloltotta a tüzet. A tűzoltók megbontották a villanyóraszekrényt, hogy felderítsék, vannak-e további beégések a szekrény körül. A tűzeset során nem sérült meg senki, és a porral oltó készüléknek, valamit a tulajdonos gyors helyzetfelismerésének és cselekvésének köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

Győr-Moson-Sopron vármegyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik, valamint átlagosan 50 gépjármű gyullad ki, amelyből körülbelül 30-szor személygépjárművet érint a tűz.

A kisebb, kezdeti tüzek oltására hasznos lehet tűzoltó készüléket tartani az otthonunkban, illetve az autónkban is. A készüléket jól elérhető helyen érdemes tartani. A melléképületekben, kazánházakban is jó szolgálatot tehet egy ilyen készülék. 

A kereskedelemben többféle kiszerelésű és különböző oltóanyagokkal működő tűzoltó készülékek kaphatók: porral, vízzel, habbal, illetve gázzal (CO2) oltó készülékek. Ahhoz mérten válasszunk tűzoltó készüléket, hogy milyen tüzet szeretnénk eloltani vele. 

A leggyakrabban használatos típus az ABC porral oltó készülék. Az ABC jelölés az jelenti, hogy milyen tűzosztályú tüzek oltására alkalmas. 

Az „A” tűzosztály jelöli a szilárd, izzással égő anyagokat. A készüléken továbbá található egy betű-számkombináció, például 34A, amely azt jelenti, hogy egy 50 cm széles, 56 cm magas és 3,4 méteres falécekből rakott máglya biztosan eloltható vele. 

A „B” tűzosztály jelöli az éghető folyadékokat. A tűzoltó készüléken szintén található egy jelölés ezzel kapcsolatban. Például 183B, amely azt jelenti, hogy 183 liter – 1/3 víz és 2/3 éghető folyadék elegye oltható el biztosan a készülékkel. 

A „C” tűzosztály pedig az éghető gázokat jelöli. Amennyiben a készüléken szerepel a jelölés, alkalmas a gázok oltására. 

Tehát minél nagyobb szám szerepel a betűk előtt, annál nagyobb tűz eloltására alkalmas a készülékünk. 

Az elektromos tüzet semmiképpen ne próbáljuk meg vízzel vagy habbal eloltani, mert súlyos sérüléseket okozhat. 

A nagy értékű elektronikai berendezések oltására a szén-dioxidot tartalmazó készüléket ajánlják, mert így kisebb lesz a kár, mintha a porral oltót használnánk. 

A fentieket tekintve javasolják, hogy az otthonában és a gépjárművében is tartson egy-egy megfelelő méretű és tulajdonságú tűzoltó készüléket

Egy tűzoltó készülék birtokában se akarja mindenáron megfékezni a lángokat, mert a füst belélegzése nagyobb veszélyt jelenthet Önre! Amennyiben úgy látja, hogy a tüzet nem képes eloltani, minél előbb hagyja el az épületet, illetve menjen biztonságos távolságba a tűztől, és kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon! 

Borítókép; illusztráció 

Legnépszerűbb cikkek