| 2023. március. 24. | 9 perc olvasás

Kihirdették a Fertőrákosi barlangszínház idei évadát

Közel 50 előadást tartanak a műfaji sokszínűség jegyében, melyek között minden korosztály talál a kedvére való, magas művészi minőségű programot.

Idén is fergeteges előadások várhatóak a fertőrákosi barlangszínházban. A Liszt-központban tartott sajtótájékoztatón Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója részletezte a játszóhely részletes repertoárját. Az ügyvezető kiemelte, a  barlangszínház nem csak stabil közönségbázissal, de egy stabil együttműködői hálózattal, partnerekkel vág neki a 2023-as évadnak, ami garantálja a színvonalas programot.
 

Fotó: Griechisch Tamás


A város nevében dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta, az a cél, hogy a covid-helyzet után és a háború okozta nehézségek ellenére is egyre több néző látogassa meg a különleges játszóhelyet.
 

Fotó: Griechisch Tamás


- A barlangszínház célja ma sem lehet más, mint ami a korábbi esztendőkben volt, hogy felejthetetlen élménnyel szolgáljon azok számára, akik oda ellátogatnak. Ugyanakkor cél az is, hogy képes legyen megállni a saját lábán. Ha az ember célt tűz ki maga elé, akkor a célok eléréséhez eszközt is választ, ez pedig a most bemutatott repertoár. Én úgy hiszem, ez alkalmas a cél elérésére, már csak azért is, mert az önkormányzat idén is támogatja a barlangszínház működését, a Pro Kultúra pedig egész intézményrendszerével, állományával azon van, hogy egy sikeres évadot zárjunk ősszel – mondta el dr. Farkas Ciprián. Az idei programok:

Május 20-án 19:00 órakor Mert másról álmodunk címmel hagyományosan a Sopron Táncegyüttes nyitja az évadot. Május 21-én ugyanezzel a címmel 10:30 és 16:00 órai kezdéssel a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai, népzenészei és a Pendelyes Táncegyüttes előadásával folytatódik a program.

Május 26-án 20:00 órai kezdettel a 100 Tagú Cigányzenekar érkezik (50 fővel és) olyan sztárszólistákkal, akiket ismernek és szeretnek (nem csak) a helyiek: Peller Károly és Szendi Szilvi művészeket hallhatja a közönség.

A Rátonyi Róbert Színház két operett-előadással is érkezik az évadban. Május 27-én és 28-án 20:00 órakor a sokak által várt Mágnás Miska ismert dallamai csendülnek fel, mint például a Cintányéros cudar világ vagy a Hoppsza, Sári, miközben nyomon kísérhetjük Miskának, a lovászlegénynek, Tasziló grófként való tündöklését.

A TBG Production június 3-án 15:00 és 20:00 órai kezdettel érkezik a Gyöngyhajú lány balladája című darabbal, mely „a musicalek alfája és omegája,” mely a felnőtté válásról és az első nagy szerelmi csalódásról szól. Ezen élményeken keresztül idézi meg a Balaton partot és a tó ősi mitikus legendáit. A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! A színpadról gyermek áldás okán visszavonuló Békefi Viki főszereplő „Kriszta” karakterébe, Kóbor János „Mecky” leánya Kóbor Léna bújik bele, így a háttérpróbák nőnappal már meg is kezdődtek gőzerővel. Az országos ősbemutató helyszíne a Fertőrákosi Barlangszínház.

 

A Kvártélyház Szabadtéri Színház Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián népszerű musicaljét, A Pál utcai fiúkat mutatja be a Barlangszínházban június 9-én és 10-én 20:00 órakor. Az előadás különlegessége, hogy a kaposvári egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézetének hallgatói, illetve a Zalai Táncegyüttes néptáncosai közül kerültek ki a grund őrzői és a vörösingesek.

 

Az operett műfaj kedvelőinek nyújt feledhetetlen élményt június 16-án és 17-én este 20:00 órakor a Cigányszerelem, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb operettje. A Rátonyi Róbert Színház ezeken az estéken is ismert művészeket sorakoztat fel, a színpadra lép Kállay Bori, Teremi Trixi, Vörös Edit és Domoszlai Sándor.

 

A Győri Filharmonikus Zenekar három alkalommal is hangversennyel készül az évadban. 2023. június 18-án 20:00 órai kezdettel Szimfonikus ABBA nagy sikerű előadásuk lesz az évad első hangversenye. Az 1972-ben alakult svéd ABBA együttes minden túlzás nélkül egyike a popkultúra ikonikus formációinak. A legismertebb ABBA-melódiák ragyogó szimfonikus zenekari verzióit hallhatjuk.

A gyermekek nagy kedvencei ismét megjelennek a Barlangszínházban július 1-én 15:00 és 20:00 órakor. A TBG Production előadásában érkezik a Cinderella családi mesemusical, amely az elveszett cipellőről és a megtalált boldogságról szól. A történetet, az ismert Hamupipőke meséjét ezúttal ősi tartalmi formájában, de Pozsgai Zsolt író egyedi feldolgozásában, tánc- és mesemusicalként keltik életre július első napján.

            Július 2-án 20:00 órakor a Győri Filharmonikus Zenekar következő hangversenyének főszereplője a világhírű szoprán énekesnő, Rost Andrea, aki több évszázad zenés színpadi remekműveinek részleteiből állította össze pazar műsorát. Az est első felében az olasz és a francia operarepertoár kincsestárából válogatott a művésznő. A szünet után a magyar operett nagymesterének, Lehár Ferencnek az örökzöld melódiái csendülnek fel, míg Johann Strauss révén a program a császárvárosba is kikacsint. Az est végén a 20. század friss hangjait hallhatjuk – Gershwin, Kurt Weil, filmzene és musical egyaránt helyet kap a színes csokorban.

 

A Neoton együttes koncertje július 7-én 20:00 órai kezdéssel rázza fel a közönséget. A magyar popzene kiválóságainak története évtizedekre nyúlik vissza, és most dalaik bezengik a kőfejtő kiváló akusztikájú tereit.

Július 8-án 20:00 órakor a Megasztár felfedezettje, Kökény Attila és az Artisjus- és EMeRTon-díjas magyar zenész, Rakonczai Viktor az Ébredés című közös koncerttel lép színpadra.

A Carpathian Impressions nagysikerű formáció a teltházas new yorki Carnegie Hall után először Magyarországon a Fertőrákosi Barlangszínházban tartja hazai koncertjét július 9-én, vasárnap este 20:00 órakor. A formáció Polgár Éva, Borbély László és Varga Gábor közreműködésével, a Kárpát-medence zenei örökséget mutatja be Liszt, Bartók, Kodály és a magyar népzene improvizációin keresztül. A három zongorista fellépett többek között a los angelesi Zipper Hallban, a washingtoni Kennedy Centerben és a világhírű new yorki Carnegie Hallban teltház előtt.

 

Kovács Ákos, a Kossuth-díjas zeneszerző, költő a magyar zenei élet egyik meghatározó előadója július 14-én és 15-én 20 órakor hallhatja a közönség. Önálló koncertjei mellett sok hazai fesztivál kiemelt fellépője, aki a Fertőrákosi Barlangszínház színpadán kápráztatja el a zenekedvelőket június második hétvégéjén két alkalommal is, így biztosan senki nem marad le a koncertről.

 

A tavalyi nagy kedvenc – amelyet már hatszor játszott a Barlangszínház telt házzal, de úgy tűnik, mégsem tudott betelni vele a közönség – újra látható: a TBG Production a Vadak Ura – The Covenant című családi musicaljét július 22-én és 23-án 15:00 és 20:00 órai kezdéssel mutatja be két-két előadásban. Az alkotóstáb (író: Egressy Zoltán, zeneszerző: Sebestyén Áron, dalszöveg: Müller Péter Sziámi, rendező: Pataki András, kreatív ötletgazda: Vona Tibor) ismét családi szórakozást és feltöltődést ígér.

A Kockahas – a musical comedy a magyar zenés színház történetének első, egyszemélyes musical comedy-ével július 28-án 20:00 órakor találkozhatnak a nézők. Az előadás író–rendezője a Jászai Mari-díjas Szente Vajk. A produkció különlegessége, hogy a darabot Feke Pál művész játssza egyedül, de felvételről közreműködnek a történet további szereplői, a magyar színházi és zenei élet kiválóságai. 

 

A Budapesti Operettszínház augusztus 4-én és 5-én 20:00 órakor érkezik az év egyik legnagyobb attrakciójával, a Bozsik Yvette rendezte Hegedűs a háztetőn című musicallel, amelyben az operett világ legkiválóbb művészei játszanak. A közismert mű átmenetet képez az operett és a musical műfaja között, páratlan zenei világával és keserédes humorával szólítja meg a nézőket, s a barlang kivételes helyszínén is megdobogtatja majd a szíveket augusztus első hétvégéjén.

Augusztus ünnepi hétvégéjére két kihagyhatatlan produkcióval is készül a Barlang. Pénteken, 18-án 20:00 órakor Fenyő 75+ címmel koncertre várja a közönséget. Fenyő Miklós és Szandi egy jubileumi koncertshow frenetikus hangulatával, a legjobb rock and roll zenékkel, a különleges estére komponált ünnepi műsorral veszi le a lábáról a nagyérdeműt.

A komolyzene mára klasszikussá vált mestereinek műveit szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar a Fertőrákosi Kőfejtő és a Barlangszínházban. Az Örökzöld klasszikusok koncerten, megunhatatlan örökzöldek, a legismertebb és legkedveltebb kompozíciók csendülnek fel augusztus 19-én 19:00 órától.

Augusztus utolsó hétvégéjén, tehát 26-án 20:00 órakor a TBG Production Fergeteges – Sissi legendája című táncdrámája Erzsébet királyné ismert történetét dolgozza fel az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival. Az előadás a beteljesületlen vonzalmak hatalmát és az érzékeny, vadóc nő fordulatos életének legizgalmasabb pillanatait mutatja meg modernre hangszerelt, tüzes magyar táncokkal és pompázatos bálok képeivel.

Az évad zárásaként szeptember 9-én 20:00 órakor a Sissi, a császárné című balett várja két felvonásban a Strauss-család zenéjére, a nagyérdeműt olyan, a soproni közönség számára már ismert táncosokkal, mint Iryna Tsymbal, Alekszej Dolbilov és Mischa Sosnovschi valamint a St. Pölten-i Europaballet művészei.

 

A tavalyi év sikere után a nyár során háromszor ismét JazzCsütörtökkel várja a műfaj és a borok kedvelőit a Barlangszínház Dohnányi terme. Szeretnének koncertekkel egybekötött találkozásra alkalmat adni a jazz különböző ágainak, helyi és országosan ismert előadóinak június 15-én, majd július 20-án és augusztus 17-én a kőfejtő falai között, mindig 18 órakor.

Az első csütörtökön a helyi zenészekből álló Wine O’Clock zenekar játszik a Barlangszínház Dohnányi termében. Formációjuk egyedisége, hogy a négyszólamú énekhangzást zongora és ütőhangszerek kíséretével prezentálják. Repertoárjukon a jazz standard dalok felejthetetlen dallamai mellett közismert magyar és külföldi slágerek általuk hangszerelt verziói csendülnek fel. A koncerten énekel majd Árva Edina, Király-Horváth Gabriella, Szénási-Szabó Diána és Vida-Veres Imola. A zongoránál Vontszemű Miklós és Vida Mihály az ütőhangszerek mögül varázsolja el a közönséget a barlang monumentális falai között.

A második alkalommal a Mr. Moodburn zenekar világa fúziót képez a jazz, a rock és különféle filmzenés ihletettségű műfajok között. Zenéjükben egyszerre találkoznak megkomponált és improvizált elemek, lebilincselő atmoszférák, spontaneitás és őrült szólózások. A zenekar tagjai (Mihalik Ábel – Dob, Bubenyák Zoltán – Billentyűk, Borbély Mátyás – Basszusgitár) már sok neves produkcióban bizonyítottak, de itt kompromisszumok nélkül engedhetik szabadjára kreativitásukat. Minden előadás egy lehetőség ennek megélésére.

Az augusztusi JazzCsütörtök fellépője a Czakó Virág Quartet. Virág az új generáció egyik ígéretes tehetsége, az utóbbi időben a hagyományos jazz vonalát képviselve szerepelt különböző formációkban. Repertoárja Ella Fitzgerald, Carmen McRae, Diana Krall inspirálta sztenderdeket tartalmaz, kiegészülve latin bossa novákkal és pár groove-os feldolgozással. Zenésztársai között megtalálhatók a feltörekvő fiatal generáció és az idősebb muzsikusok képviselői is. Közülük ezen az estén Rieger Attila kíséri gitáron, Czakó Péter nagybőgőzik és Richter Ambrus dobol.

            Idén is várja két vasárnapon az Ötórai hangoló koncertsorozat a zene kedvelőit. Július 30-án Párizs romantikus világába kalauzolja el a közönséget Jacsó Erika és Aba-Nagy Zsuzsanna. Augusztus 27-én, 17 órakor Madrid elevenedik meg Harka-Szarvas Anna és Kékes Kata előadásában.

 

A barlangban családi napok is várják majd a nagyérdeműt izgalmas témákkal, kulisszajárással. Lesz Kőkorszaki családi nap, amikor az alkalom hangulata és a vezetett séták a régi időkbe kalauzolják az érdeklődőket. A kőfejtő egy új oldalát ismerheti meg a közönség játékosan. A Szent Iván-éj talán William Shakespeare hasonló című művéből a legismertebb, más néven nyárközép éjszakájának is hívják. A június 23-án esedékes dátumra egy olyan családi programot tervez az április 1-jétől nyitva tartó Témapark, amilyenre még nem volt példa. Ezen ez éjen kivilágított ösvényeken invitálnak éjszakai sétára – sokszínű programmal és csillaglessel. Az évad végén pedig a Denevérek éjszakája elnevezésű esemény zárja a különleges évadot

Legnépszerűbb cikkek