| 2022. február. 8. | 4 perc olvasás

Kihirdették A FÖLD LEGBOLDOGABB NAPJA – Mit tehetünk a zöldebb jövőért? című pályázat nyerteseit

Sopron önkormányzata a KEHOP-1.2.1. Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című pályázati felhívásra benyújtott, A klímatudatos Sopron városért című projekt megvalósítására 18,4 millió forint támogatást nyert.

A program célja a város klímastratégiájának elkészítése és elfogadása mellett az, hogy ráirányítsák a figyelmet az éghajlatvédelem fontosságára és arra, hogy melyek azok a napi klímatudatos tevékenységek, amik segítségével mindannyiunk – így a gyermekek is - hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához.

Múlt év végén, a projekt részeként Sopron és térsége fiatal generációja számára – az óvodásoktól a középiskolásokig – szemléletformáló klímaversenyt hirdetett a soproni önkormányzat, amelynek témája: „A FÖLD LEGBOLDOGABB NAPJA – Mit tehetünk a zöldebb jövőért?”.

A felhívásra olyan pályaműveket (alkotásokat és fogalmazásokat) várt az önkormányzat, amelyek bemutatják, hogy néz ki egy ideális nap környezetünk védelme szempontjából, hogyan járulhatnak hozzá az emberek a Föld védelméhez, az egészséges, élhető környezet fenntartásához a jövő generációi számára. Hogyan látják a gyermekek, fiatalok a zöld(ebb) jövőt, a klímaváltozást és annak hatásait?

A versenyre való jelentkezés hírét az önkormányzat eljuttatta a helyi és térségi oktatási intézményeknek, illetve folyamatosan hírt adtak róla a projekt weboldalán: Sopron – Sopron a klímavédelemért.

A pályázatra nagyon sok kreatív és értékes alkotás érkezett a gyermekektől, fiataloktól, összesen 173 darab. Az óvodás korosztályból 108, az általános iskolásoktól 18, míg a középiskolákból 47 alkotást érkezett. Így nem volt egyszerű a zsűri feladata, hogy ilyen sok remek alkotás közül kiválassza a legjobbakat.


Fotó: Máthé Alexandra

A kedden tartott díjátadón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kiemelte: az önkormányzat is sokat tesz annak érdekében, hogy az utánunk jövő generáció egészséges településen élhessen. Egyebek mellett számos városi intézmény, köztük óvodák és iskolák is megújultak energetikailag, és azon dolgoznak, hogy a városban a jövőben közlekedő buszok környezeti terhelése alacsonyabb legyen. A város zöld startégiának meghatározó eleme az is, hogy a fiatalok szemléletét is formáljuk, mert nekik olyan felnőttekké kell válniuk, akik tudatosan tudják formálni a jövőjüket – fogalmazott a polgármester.


Fotó: Máthé Alexandra

A zsűri döntése, valamint a közönségszavazatok alapján a díjazottak:

Óvodás rajzpályázat nyertesei:

1. helyezett: Dávid Anna – Hermann Alice Óvoda Süni csoport
2. helyezett: Rákóczi Zsófia – Sopronhorpács Napközi Otthonos Óvoda
3. helyezett: Kovács Boldizsár – Bánfalvi Óvoda – Kindergarten Wandorf – Vörösbegy csoport

Közönségdíjas: Salfer Bálint – Hermann Alice Óvoda Maci csoport         

Általános iskolai 1-2. osztályos rajzpályázat nyertese:

1. helyezett: Fleck Ádám – Német Nemzetiségi Általános Iskola – 2.b

Közönségdíjas: Fleck Ádám – Német Nemzetiségi Általános Iskola – 2.b

Általános iskolai 3-4. osztályos rajzpályázat nyertesei:

1. helyezett: Sztojka Márkó – Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégiumból – 4. osztály
2. helyezett: Balogh Milán – Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégiumból – 4. osztály
3. helyezett: Horváth István Leonárdó – Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégiumból – 4. osztály

Közönségdíjas: Balogh Milán – Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégiumból – 4. osztály

Általános iskolai 5-6. osztályos rajzpályázat nyertesei:

1. helyezett: Csiszár Csillag – Széchenyi Ferenc Általános Iskola Fertőszéplak – 6. osztály
2. helyezett: Baumgartner Noémi – Széchenyi Ferenc Általános Iskola Fertőszéplak – 6. osztály
3. helyezett: Kocsis Jázmin – Doborjáni Ferenc Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégiumból – 4. osztály

Közönségdíjas: Zsadony Zsombor Márk – Széchenyi Ferenc Általános Iskola Fertőszéplak – 6. osztály

Középiskolai rajzpályázat nyertesei:

1. helyezett: Vecsei Bianka Marianna – Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium – KK13
2. helyezett: Fábián Blanka – Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium – 10.b
3. helyezett: Vajda Dominik Attila – Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium -KK13

Közönségdíjas: Szabó Benjámin – Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium – 9.b

Fogalmazásverseny nyertese:

1. helyezett: Németh Amira – Széchenyi Ferenc Általános Iskola – 8/1 osztály

Közönségdíjas: Németh Amira – Széchenyi Ferenc Általános Iskola – 8/1 osztály


Fotó: Máthé Alexandra

A helyezettek, illetve a legtöbb rajzot beküldő intézmény részére, a klímatudatosság jegyében zöld ajándékcsomagot nyújtott át az önkormányzat. Minden résztvevő oklevelet kapott. Az önkormányzat megköszönte a Soproni Tankerületi Központ által felajánlott társasjátékokat, amelyek az óvodás, valamint az 1-2. osztályos korosztály ajándékcsomagjaiba kerültek.

A pályaművek megtekintésére egy héten át van lehetőség a Liszt Ferenc Kulturális Központ aulájában.

A projektről bővebb információt a Sopron – Sopron a klímavédelemért oldalon olvashatnak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek