| 2021. augusztus. 6. | 2 perc olvasás

Kihirdették a „Sopron Multifunkcionális Konferencia- és Rendezvényközpont építészeti tervpályázat” győztesét

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. áprilisban írt ki nyílt tervpályázatot, amelyben az egykori Hotel Maroni helyére tervezett multifunkcionális konferencia– és rendezvényközpont megvalósítási koncepcióira várták a pályamunkákat.

A Modern Városok Program részeként megvalósuló projektnek országos nyílt tervpályázatára összesen 14 pályamű érkezett be határidőre, az ország szinte minden részéről. A négy legjobb pályázat pénzdíjazában részesült, míg további két pályamunka megvásárlása mellett döntött a bírálóbizottság. A kódszámokkal jelölt, anonim módon beérkező pályaművek közül a héttagú, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a legeredményesebb pályaműveket.

A pályaművek közül összesen 4 munka kapott díjazást, illetve 2 részesült megvételben.

A négy díjazott pályamű szerzője:

  • 1. díjazott: Középülettervező Zrt.
  • 2. díjazott: Archi-kon Kft.
  • 3. díjazott (osztott): Építész Stúdió Kft.Archi.doc Építésziroda Kft.

Megvételben részesült kettő pályamű szerzői pedig, a ZIP Architects Kft és PRTZN Kft.

A korábban meghatározott öt bírálati szempont alapján a győztes pályamű az értékelés szerint magába foglalja a Lőverek kultúrtörténetét és az épített környezeti karaktereket, illetve harmóniában van a környezettel. Az építészeti megjelenést illetően: díjazták az egyedi építészeti megoldások alkalmazását is. A pályaműben szereplő létesítmény kiválóan érvényesíti a környezeti értékeket, külső anyaghasználata révén belesimul a tájba, megfelelően reagál a helyszín adottságaira, nem túl hivalkodó, mégis megmutatja magát a közönségnek.


Fotó: epiteszforum.hu

Olyan épület megvalósítása a cél, amely a hazai és nemzetközi konferenciák, kulturális rendezvények, különböző kiállítások igényeit képes kielégíteni.

A bírálat során fontos szempont volt, hogy az alaprajz jól tagolt legyen, a parkolóhelyek száma optimális, illetve a megközelíthetőség, a körüljárhatóság megfelelő legyen. Funkcionalitás szempontjából egy olyan épületkomplexum létrehozására keresték a megfelelő pályamunkát, melyben párhuzamosan zajló rendezvények egymástól zavartalanul tudnak megvalósulni. A bírálóbizottság fontosnak tartotta a még a központi konferenciateremben lévő színpadtechnikát és a multifunkcionalitást, amely révén a nagyterem több funkciót is képes ellátni.

A pályaművek értékelésénél magasfokú prioritást élvezett a gazdaságos üzemeltetés, a fenntarthatóság, valamint a bírálóbizottság figyelembe vette az energiatudatos építészeti és műszaki megoldások alkalmazását.

A díjazott és a megvételben részesült pályaművek megtekinthetőek az Építeszfórum honlapján.

Képek a Hotel Maroni jelenlegi állapotáról, melyek még a bontás előtt készültek: 

Borítókép; epiteszforum.hu 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek