| 2022. március. 21. | 1 perc olvasás

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

A belügyminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére hétfői kezdettel. Így a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően, egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak - tájékoztatta a NAK az MTI-t.

  Az ország egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota.
    A talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalom. A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak.
    A NAK szerint számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.
    A kamara tájékoztatása alapján rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, hektáronként legfeljebb 120 milliméternyi vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz - a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz - írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének - területileg illetékes vízügyi igazgatóság - hozzájárulását is csatolni kell.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek