| 2021. április. 16. | 3 perc olvasás

Kikapott a Sopron Basket a Női Európaliga elődöntőjén

Az isztambuli Euroliga Final4 második elődöntőjében a Sopron Basket 72-61-es vereséget szenvedett a Perfumerias Avenida Salamancától.. A csapat vasárnap fog pályára lépni a török Fenerbahce ellen a harmadik helyért.

Pénteken 20 órától a Salamancával vívott elődöntőt az Euroligában a Sopron Basket. A mérkőzés előtt köszöntötték az idei évadban egyéni elismerést begyűjtő játékosokat, edzőket.

Gabby Williams bekerült a 2020/2021-es Euroliga évad első ötösébe és a legjobb védőjátékos lett. Kamil Novak, a FIBA Europe ügyvezető igazgatója adta át a díjat a Sopron Basket légiósának.


Tóth Zsombor / Sopron Basket

Briann January szerezte az elődöntő első találatát. Két kiválóan védekező gárda hatalmas küzdelmét láthattuk. A Salamanca az első három percben nem talált be. Tiffany Hayes büntetői törték meg a kosárcsendet a spanyoloknál. Határ Bernadett és Katie Lou Samuelson kosárváltása után Hayes duplájával került először előnybe a spanyol gárda. Nem sokkal később betalált Emese Hof is, amivel 8-4-re módosult az állás. A negyed hajrájához közelítve Tina Krajisnik és Jelena Brooks révén még egyenlített a Sopron 8-8-nál. A vezetést azonban nem sikerült átvenni. Ismét a Salamanca került fölénybe és bár maradtak ki büntetők a csapatuknál, de az első szakasz végén Nikolina Milic duplája így is 16-10-es vezetést eredményezett számukra. A második szakaszt Határ Bernadett duplája vezette fel, majd Megan Walker 2+1-es magoldásával és Gabby Williams triplájával 18-18-nál utolérte riválisát a magyar csapat. Nem sokkal később ismét Walker villant meg távolról, így 21-18-nál átvette a vezetést a Sopron. Ez összességébe 11-2-es futást jelentett.

A második negyed közepén megtorpantak a csapatok. Két percen át egy mezőnykosarat regisztrálhattunk mindössze. Ebből a kisebb hullámvölgyből Roberto Iniguez tanítványai mozdultak el előbb, így Tiffany Hayes két találata után 24-21-nél ismét előrébb járt a Salamanca. Gáspár Dávid magához rendelte játékosait. A rövid eligazítást követően pedig Tina Krajisnik harcolt ki és értékesített két remek lehetőséget, így a fordulatos találkozón 25-24-nél újra a magyar csapat vezetett. A félidőig maradt a kiegyenlített játék, egyik fél sem tudta leszakítani riválisát. Végül 28-28 után az utolsó másfél percben Tina Krajisnik és Gabby Williams keze sem remegett meg büntetőnél. A másik oldalon erre  mindössze Nikolina Milic duplája érkezett válaszul, így a szünetben 32-30-as előnnyel gazdálkodhatott a Sopron, melynek legeredményesebbje a 8 pontos Tina Krajisnik volt. A Salamancánál Tiffany Hayes 14 pontját kell kiemelni. A harmadik negyed elején Emese Hof egyenlített, amire Briann January válaszolt triplával. Még volt labdája 35-32-nél a Sopronnak, hogy tovább nagyobb arányban elszakadjon. Ezzel nem élt és így a következő két támadásánál Katie Lou Samuelson, illetve Bella Alarie révén 36-35-nél magához ragadta az irányítást a Salamanca.


Tóth Zsombor / Sopron Basket

Gáspár Dávid három perc játékot követően 38-35-nél kért időt. Tina Krajisnik és Jelena Brooks egy-egy duplájával rövid időre visszavette a vezetést a Sopron. A következő percek azonban Katie Lou Samuelson-ról szóltak. A Salamanca legismertebb légósa egymaga 12 pontot szerzett a harmadik negyedben. Ebből tízet három perc leforgása alatt, amikor 39-38-ról 48-39-re fordított a spanyol gárda. Újabb soproni időkérést követően Briann January triplából volt eredményes. Erre azonban Karlie Samuelson válaszolt, amivel kialakította a harmadik 50-42-es eredményét. A záró szakasz első percében Tiffany Hayes két büntetője után Maite Cazorla triplája is célt ért, amivel 55-42-re módosult az állás. Lélektanilag meghatározónak bizonyult, hogy rögtön a negyedik negyed első két támadásából a Salamanca kialakította az addigi legnagyobb különbséget. Innentől kezdve már kézben tartotta az irányítást a rivális. Jelena Brooks duplája és Megan Walker triplája még 55-47-re felhozta a Sopront. Erre azonban egy 10-4-es futással válaszolt a Salamanca, amivel 65-51-re módosította az állást. Becsülettel küzdött, minden megpróbált a magyar csapat, de a folytatásban már a 19 pontot is elérte a differencia és nem forgott veszélyben a spanyol siker.

A Salamanca 72-61-es sikerrel jutott be a döntőbe. Fennállása során harmadik alkalommal vívhat finálét az Euroligában. A riválisa az UMMC Jekatyerinburg. A bronzmérkőzésen a Sopron Basket a Fenerbahce együttesével mérkőzhet.Fotók: Tóth Zsombor / Sopron Basket 


Tóth Zsombor / Sopron Basket

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek