| 2016. február. 12. | 1 perc olvasás

Kimondták a boldogító igent

Továbbra is a tavaszi–nyári hónapok a legnépszerűbbek, a legtöbb pár ekkor szeretne egybekelni. Tavaly összesen 348 esküvő volt Sopronban, 2016-ra pedig már 182 időpontot lefoglaltak. A szakemberek szerint továbbra is a szélsőségek a jellemzőek: vagy szűkkörű az esküvő, vagy százötven fős lagzit tartanak. (Nyitókép: Torma Sándor)

Péntek és szombat – két forgalmas nap a soproni anyakönyvvezetőknél, ekkor tartják ugyanis az esküvőket. Pénteken továbbra is ingyenes a ceremónia, déltől egyig öt párt tudnak összeadni. – Népszerűek a pénteki esküvők, a résztvevő párok köre nagyon sokszínű – kezdi Wirth Éva anyakönyvvezető. – Olyanok választják, akiknek ez már nem az első házasságuk, vagy ahol várandós a hölgy, esetleg anyagilag rosszabb helyzetben vannak, de az sem ritka, hogy a nagy szombati lagzi és templomi esküvő előtt bejön a pár két tanúval, és így mondja ki az igent.

Fontos, hogy az esküvők időpontját a megelőző év novemberétől lehet lefoglalni, de a bejelentkezés után legalább 30 napot várni kell a párnak. A nyári időpontok hamar elkelnek, ráadásul idén augusztus 20. szombatra esik, így „csak” három szombaton tartanak esküvőket. Az sem ritka, hogy egy-egy szombaton 8–10 pár is egybekel Sopronban. A városházán most három anyakönyvvezető dolgozik, ők vezetik le a ceremóniákat.

– Mostanában az a divat, hogy a hölgyek kötőjellel veszik fel a férj vezetéknevét, és a sajátjukat is megtartják – teszi hozzá Wirth Éva. – Ugyan már a férfiak is felvehetnék a feleség nevét, de ez csak elvétve fordul elő. Fontos viszont tudni, hogy januártól már ingyenesen lehet cseréltetni névváltozás esetén a személyi okmányokat a kormányablakban.

Érdekesség, hogy a házasulók körülbelül fele már nem először áll az anyakönyvvezető előtt, a közelmúltban például egy 67 éves hölgy és 72 éves úr is egybekelt Sopronban, mindketten özvegyek voltak.

Bár a legtöbbet az esküvőkről beszélünk, de az anyakönyvvezetők munkájának ezek csak a töredékét adják. Ők intézik az újszülöttek és a halottak iratait, a külföldön született gyermekek papírjait. Tavaly Sopronban 854 gyermek jött világra és 966-an hunytak el. A tendencia már évek óta hasonló.

Legnépszerűbb cikkek