| 2018. augusztus. 16. | 4 perc olvasás

Kincsek a soproni Várhelyen – Célkeresztben az illegális fémkeresők!

Rendkívüli leletet talált egy amatőr műkincsvadász fémkeresővel a soproni Várhelyen – legalábbis, erről számol be több internetes forrás. A helyi múzeum szerint a környéken sokan kutatnak hasonló módon. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: ez a tevékenység nem csak illegális, de óriási károkat tud okozni múltunk érdekességének kiderítésében!

A várhelynél talált leletek között az internetre feltöltött képek alapján római, és őskori fémtárgyak vannak – köztük egy, a laikus számára is rendkívül szemrevaló tőr. - A múzeum a találó által megjelölt területről ilyen korszakú leletet nem ismer – mondta Mrenka Attila, a Soproni Múzeum régésze. - Ha ezeket a tárgyak valóban a Várhelyről kerültek elő, akkor unikális darabok, amelyeknek a tudományos értéke rendkívül magas – fűzte hozzá.  

Mrenka Attila mutatja az egyik legértékesebb leletet, amelyet a múzeum a vele együttműködő amatőr fémkresősöknek köszönhet
Mrenka Attila mutatja az egyik legértékesebb leletet, amelyet a múzeum a vele együttműködő amatőr fémkresősöknek köszönhet

A múzeum munkatársai a kincseket az interneten tudták szemrevételezni. - Megnéztem, hogy milyen képek vannak a bejegyzéshez, és elolvastam a kommenteket – vázolta fel Mrenka Attila. A kincsekre bukkanó illető azt szerette volna kideríteni a fórumon, hogy mennyit érnek a leletek. Ugyan a kommentek között sokszor hangoztatta az illető, hogy a keresőtársával együtt korábban már próbáltak a múzeumba behozni tárgyakat, a múzeum munkatársa szerint azonban ez merő kitaláció. - Ilyen biztos, hogy nem történt, ugyanis rendkívül komoly nyilvántartást vezetünk a behozott tárgyakról, így mindent hatékonyan nyomon tudunk követni, és nem érkeztek hozzánk ilyen jellegű tárgyak – hangsúlyozta a régész.

A múzeum információi szerint a környéket körülbelül 25 ember járja illegálisan fémkeresővel. Ezt az adatot a mezőőrökkel, erdészekkel és rendőrökkel kiépített kapcsolatrendszerükre alapozzák. A hatóságok azért is intézkednek, ha furcsaságra lelnek, ugyanis a fémkeresőzés szabályai rendkívül szigorúak. - Még nekünk, régészeknek is be kell jelenteni ezeknek az eszközöknek a használatát – tudtuk meg Mrenka Attilától. - Ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni, amelyben pontosan meg kell neveznünk, hogy hova és mikor megyünk, és azt is, hogy milyen céllal szeretnénk használni a fémkeresőt. A civil szférát a szabályozás azon része érinti, amely a hivatáshasználathoz nem kötött használatot foglalja magában – emelte ki a szakértő. Ahhoz, hogy valaki amatőrként engedélyt kapjon egy fémkereső műszer használatára, először is együttműködést kell kötnie az adott területen illetékes múzeummal. Fontos, hogy a fémkereső esetében már az is használatnak minősül, ha az eszköz összeszerelve hever a kocsi csomagtartójában!  

Ezeket a különlegességeket beszolgáltatták - de rengetek értékes tárgy eltűnik a feketepiacon az illegális műkincsvadászok által
Ezeket a különlegességeket beszolgáltatták - de rengetek értékes tárgy eltűnik a feketepiacon az illegális műkincsvadászok által

Ezt követően az amatőr régésznek még be kell szereznie egy sok mindenre kiterjedő, szintén roppant szigorú kormányhivatali engedélyt. Azonban, ha talál valamit, azt mindezek birtokában sem teheti zsebre. - A jogszabály azt is pontosan leírja, hogy amennyiben régészeti lelet, vagy annak tűnő tárgy kerül felszínre, akkor az amatőr régésznek a munkát abba kell hagynia, majd miután ellátta a műkincseket ellátta pontos helymegjelöléssel, kötelessége értesíteni a területileg illetékes múzeumot – mondta Mrenka Attila. A szakemberek aztán kiszállnak a helyszínre, és dokumentálják, valamint bejelentik az új helyszínt, hogy az bekerülhessen a hivatalos nyilvántartásba.

A Soproni Múzeum négy civil fémkeresőzővel működik együtt. A segítők alig pár hónap alatt több kilogrammnyi jelentős leletet szolgáltattak be – többek között világszinten is jelentős leleteket. Annak az amatőr régésznek, aki a leletét nem szolgáltatja be, hatósági következményekkel kell számolnia – a múzeum ebben az esetben is feljelentést tett. A múzeum nem csupán az anyagi kár miatt folyamodik ehhez a lépéshez. Azt ugyanis lehetetlen felbecsülni, hogy mennyit értnek a tárgyak. A probléma ennél sokrétűbb. - Minden lelőhelynek van kontextusa – kezdte így a régész. - A különböző rétegekbe beásott megannyi tárgy, a legkisebb töredékek is mind-mind információforrást jelentenek számunkra. Nem csak időrendi adatokkal bírnak ezek, hanem lokalizációs adatokkal is. Ez azt jelenti, hogy általuk meg tudjuk határozni, hogy a lelőhelynek ezen a részén rómaiak éltek, miközben a másik felén még nem, de ott korábban éltek kelták, és így tovább… Az illegális műkincsvadászok barbár módon emelik ki ebből a szigorú kontextusból a tárgyakat, hiszen számukra csak a fém az érték. Tehát nem csak értéktárgyaktól fosztanak meg minket, de lerombolják ezeket a megannyit mesélő összképeket is – zárta gondolatai Mrenka Attila.

Legnépszerűbb cikkek