| 2023. január. 20. | 1 perc olvasás

Kirakta és magára hagyta a tengerimalacokat

Hiába bánta tettét a soproni férfi, állatkínzás miatt kell felelnie.

Egy soproni nő a Soproni Rendőrkapitányságon tett feljelentést 2022. október 26-án, miután kutyasétáltatás közben Fertőboz közelében két gazdátlan tengerimalacot talált az aljnövényzetben. Az eset miatt állatkínzás vétsége miatt indult büntetőeljárás a városi kapitányságon.

Az eljárás során a tengerimalacok gazdáját, egy 45 éves soproni férfit a rendőrök beazonosították, aki a kihallgatása során elmondta, hogy  mivel nem tudott új gazdát találni a kisállatoknak, ezért Fertőboz külterületén, egy bokros részen szélnek eresztette azokat. A fiatalember gyanúsítotti vallomása során tettét beismerte, és azt nagyon megbánta.

fotó: Soproni Rendőrkapitányság 

A Soproni Rendőrkapitányság a büntetőeljárás során a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a nyomozást vádemelési javaslattal 2023. január 6-án a Soproni Járási Ügyészségnek megküldte.

A Soproni Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy állatkínzás bűncselekményét követi el az, aki:

- gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

- gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

A felelős állattartás erkölcsi kötelessége minden embernek, ami azt jelenti, hogy a gondozásában álló állatoknak az életszükségleteihez és életkörülményeihez szükséges feltételeket biztosítania kell!

fotó: Soproni Rendőrkapitányság 

Borítókép; Soproni Rendőrkapitányság 

Legnépszerűbb cikkek