| 2019. június. 25. | 1 perc olvasás

Kisállatok időszaka – mit tegyünk, ha aprósággal találkozunk?

Több Sopron környékén előforduló nagyvadfaj is májusban, valamint júniusban hozza világra kicsinyét. Szakértők szerint sokan a rutinosabb természetjárók közül sem tudják, hogy mi a teendő, ha például az őz, a gímszarvas vagy a vaddisznó elesettnek és magányosnak tűnő utódjával találkoznak.

Az állatok kicsinyei nem hiába vannak ott, ahol, így a legbölcsebb, ha nem háborítjuk azokat! - erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. - Alapvetően arról van szó a szarvastehenek és az őzsuták esetében egyaránt, hogy akkor érzik leginkább biztonságban a kicsinyeiket, ha elfektetik egy olyan helyre, ahol magas és sűrű a növényzet – emelte ki Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója. - Ugyanis az apróságoknak ilyenkor még nincs akkora ereje, hogy követni tudják a szülőjüket egy gyors menekülésnél – világított rá az igazgató, aki hozzáfűzte: sok esetben éppen a kirándulóktól ijednek meg az állatok és amint az ember távozik a területről, visszamennek az utódjaikhoz.

Az óvatlan túrázó már egy érintéssel elérheti, hogy az anya bizalmatlan legyen az utódjaival kapcsolatban – vagy ellenkező esetben, akár az apróság védelmére is kelhet. - A vaddisznó esetében fordulhat elő különösen az, hogy amennyiben megfogjuk a malacát, a koca támadásba lendül. Kevesen tudják ezt, de a gímszarvasnál is megeshet, hogy határozottan lép fel az utódját megközelítő ellen – fejtette ki a szakértő.  

Bánáti László azt is kiemelte: a vad az állam tulajdona, azt tilos hazavinni. Ha mégis úgy gondoljuk, hogy egy nagyon fiatal egyed segítségre szorul, értesítsük az adott területet felügyelő szervezetet, például a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-t, vagy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot.  

A képek illusztrációk, amelyek forrása: Pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek