Kismadarakról gondoskodnak a Vasvillás diákok

Madarakat gyűrűznek, odúkat tisztítanak és felújítanak a Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola diákjai egy kutatóprogram keretén belül. A középpontban a madárfajok megfigyelése áll. A környezetvédő fiatalok ezekben a hetekben: a költési időszakban, minden odút átnéznek, és rögzítik a fajok nevét, a tojások és a fiókák számát.

Van olyan odú, amelyből 4 széncinke fióka repült ki az elmúlt egy nap folyamán. A tapasztaltakat kutatási naplóba rögzítik a vasvillás diákok dr. Gyimóthy Zsuzsanna vezetésével, aki hosszú évek óta foglalkozik madártani kutatásokkal. Mindez része az iskolában indult ökofaunisztikai négyéves kutatóprogramnak. A Botanikus Kertben kihelyezett odúkat évente három periódusban gondozzák a diákok.

Gyimóthy Zsuzsanna, a SCSZ Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium kutatótanára
Gyimóthy Zsuzsanna, a SCSZ Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium kutatótanára

- Az egyik nagyon fontos periódus az őszi – emelte ki dr. Gyimóthy Zsuzsanna, a SCSZ Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium kutatótanára. - A tanév elején, szeptemberben körülbelül 4-5 alkalommal jövünk ki, hogy körbenézhessünk itt, a Botanikus Kertben, ahol mintegy 100 odú található. Ezeket mind végignézzük. Az ellenőrzésnek ekkor az a lényege, hogy a másod- és harmadköltésből bennmaradt fészekanyagot eltávolítjuk, illetve megnézzük, hogy nincs-e olyan sérülés az odúkon, amely javítást, vagy kicserélést igényel. Kiszedjük ezeket a fészekanyagokat, ezeket is feljegyezzük és megnézzük, hogy milyen madár lakhatott benne. Azt is ellenőrizzük, hogy van-e záptojás, esetleg elpusztult fióka a fészekben. Az így is feljegyzett adatok révén tudunk majd később készíteni egy összehasonlítást – fejtette ki.

Tél végén ismét kitisztítják az odúkat az azokban telelő madarak után. A tavaszi munkálatok a legizgalmasabbak, hiszen ez a költési időszak. Ekkor rendszeresen ellenőrzik az odúkat, rögzítik a fajok nevét, a tojások és a fiókák számát, illetve a már érett fiókákat gyűrűzik. Ezek a kis cinkék még a gyűrűzésre nem alkalmasak. Az egy-két hetes apróságokat óvatosan veszik kezükbe a fiatalok. Sajnos ebben az odúban két fióka elpusztult, a fertőzésveszély elkerülése miatt fontos az eltávolításuk, ezzel meg lehet menteni a többi fióka életét.

- Főleg széncinke költés van itt a Botanikus Kertben, nekik a fiókakoruk átlagosan 16-22 nap – tudtuk meg a kutatótanártól. - Utána még előfordulhat, hogy eteti őket a szülői pár az odú környékén. Ha ezek az utódok kirepültek, és ideális az időjárás, valamint elegendő a táplálékmennyiség, akkor akár másod- vagy harmadköltésbe is tudnak kezdeni itt a madarak. Ezért még akár nyáron is érdemes ellenőrizni ezeket az odúkat – osztotta meg velünk.

A diákokat a környezet szeretetére, védelmére neveli a kutatóprogram. A fiatalok nagy örömmel tevékenykednek a természetben.

Legnépszerűbb cikkek