| 2022. március. 11. | 2 perc olvasás

Kitüntetéssel és dallal ünnepel dr. Ragány Misa

Magyar Bronz Érdemkereszt elismerésben részesült március 15-e alkalmából dr. Ragány Misa színművész, énekes, aki február 1-től tölti be a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetői posztját. A kitüntetést dr. Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének a nevében dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár adta át Budapesten. A színművész értékteremtő színházművészeti és könnyűzenei tevékenységének elismeréseként vehette át a kitüntetést. Most az ünnep tiszteletére, a Petőfi-emlékévre hangolódva - a Nemzeti dalból készült új köntösbe csomagolt egyedülálló klippel - a magyar rockzene legendáival együtt tiszteleg a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ezt megteszi Sopronban is, mert fellép a városi megemlékezésen.

Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök dr. Ragány Misa színművész, énekes részére értékteremtő színházművészeti és könnyűzenei tevékenységének elismeréseként a MAGYAR BRONZ ÉRDEMKERESZT állami kitüntetést adományozta. (Honlapunk címlapképét Filep István készítette - szerk.)

- Az elmúlt 23 évben sokat dolgoztam, eljátszhattam több mint 50 színházi szerepet mind prózai, mind zenés műfajban. A közelmúltban énekesként élő legendákkal dolgozhattam együtt. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy állami kitüntetést vehettem át, ezáltal úgy érzem, láthatóvá vált a befektetett munkám. Mindenkinek hálásan köszönöm, akik lehetőséget adtak nekem, segítettek az utamon. A jövőben még nagyobb alázattal fogok alkotni. Tapasztalataimat a soproni kulturális élet továbbvirágoztatására fordítom - mondta az elismerés átvétele után dr. Ragány Misa, aki nagyon örül annak, hogy az interneten most megjelent klipjükkel már a soproniakkal közösen ünnepelhetik a szabadságharc hőseit.

fotó: Soproni Petőfi Színház

Március 15. nemzeti ünnepünk jelképpé vált, hazánk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. A Pilvax Kör tagjai élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét, a Nemzeti dalt. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ekkor már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot, és Petőfi is elszavalta költeményét.

174 évvel a mű születése után a Nemzeti Múzeum ikonikus helyszínén - Nagy Szilárd és Ragány Misa kezdeményezésére - arra vállalkoztak legendás énekesek (Nagy Feró, Pataky Attila, Varga Miklós, Sasvári Sándor) hogy erőt, hitet és reményt adjanak a Nemzeti dal újragondolásával.

Egy ilyen, a jövőnket nagy mértékben meghatározó szakaszában a jelenkornak, mikor világjárvány, szomszédunkban háború és oly sok nehézség sújtja bolygónkat, különösen fontos missziónak tartják az alkotók és a szereplők a videoklip létrejöttét, amit Szűcs Norbert Artisjus-díjas zeneszerző, zenei producer rendezett és a dalt újrahangszerelte.
1973-ban Tolcsvay László zenésítette meg a verset, amelyre klip ezidáig soha nem készült. Ezért is unikális a március 10-én 18.00-kor debütáló dal.

2022 szeptemberétől 2023 augusztusáig hivatalos Petőfi-bicentenárium lesz, melynek keretében megemlékezhetünk Petőfi Sándorról és a magyar reformkor jelentős személyiségeiről. A videoklip már a Petőfi-emlékévre hangolódva született. 

Nagy Szilárd és Ragány Misa koncertjein rendszeresen énekli a Nemzeti dalt, a visszajelzések pedig arra késztették az előadópárost, hogy klip formájában, újrahangszerelve is megörökítsék ezt a remekművet, ugyanakkor nem volt kérdés, hogy a nagy ikonok közreműködése kihagyhatatlan, hiszen missziójuk, hogy az örök legendák életművét ápolják. Kezdeményezésükhöz csatlakozott Varga Miklós, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Pataky Attila, Muri Enikő, Réthy Zsazsa és Varga Vivien.

Az alkotók hálásan köszönik a Nemzeti Múzeum munkatársainak, hogy lehetővé tették a forgatást, amellyel hozzájárultak a dal és a nemzeti ünnepre való megemlékezés teljes hitelességéhez.

Borítókép; SopronMédia archívum/Máté Alexandra

Legnépszerűbb cikkek