| 2021. november. 13. | 1 perc olvasás

Kitüntették a harkai tűzoltókat!

Az eredeti, magyar alapító okiratát kapta meg a közelmúltban a kismartoni/Mattersburg Kerületi Tűzoltó-parancsnoksága a harkai tűzoltóktól. A soproni és budapesti levéltárakban kutatták fel a burgenlandi települések dokumentációját, majd elkészítették azok német fordítását, hogy átadhassák a burgenlandi településeknek.

A közelmúltban tartották meg a Kismartoni/Mattersburg Kerületi Tűzoltó-parancsnokság parancsnoki értekezletét. Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át a tűzoltóság arra érdemes bajtársainak és a tűzoltó-parancsnokság támogatóinak is. A parancsnoki értekezleten a kerületi tűzoltóságok alapító okiratait is bemutatták.


fotó: volksgruppen.orf.at

A találkozóra kiutazott magyar tűzoltó bajtársak lehetővé tették az eredeti dokumentumok összegyűjtését a magyarországi városi vagy állami levéltárakból. A dokumentumok eredeti példányát és fordítását átadták az önkormányzati képviselőknek és a tűzoltóságoknak. A találkozón Mattersburgban kitüntetéseket és okleveleket adtak át. A jó együttműködés hangsúlyozása érdekében a kerületi tűzoltóparancsnok a Mattersburgi Kerületi Tűzoltóparancsnokság legmagasabb kitüntetését – a Kis Flórián aranyban – a többi között a magyar tűzoltóknak is átadta, név szerint Mikó Attilának, Nagy Lászlónak, valamint Horváth Ildikónak a harkai önkéntes tűzoltóságtól.


fotó: volksgruppen.orf.at

A Harkai Önkéntes Tűzoltó Egyesület jó kapcsolatokat ápol Oszlop/Oslip helyi tűzoltóival. Egy 2018. decemberi látogatás kapcsán mutatta meg nekik Harald Nakovich parancsnok, járási parancsnokhelyettes egyesületük szabályzatát, amely tartalmában megegyezett a harkaiakéval. Ekkor kezdtek nyomozni a magyar tűzoltók, végül pedig a soproni levéltárban megtalálták az eredeti, 1887-ből származó okiratot. Az oklevélátadásnak hamar híre ment, és a járás többi egysége is jelezte érdeklődését. Nakovich parancsnok a harkaiakkal megszervezte, hogy a járás 20 másik egyesülete is hozzájusson a történelmi dokumentumokhoz.


fotó: volksgruppen.orf.at

Borítókép; volksgruppen.orf.at 

Legnépszerűbb cikkek