| 2023. május. 4. | 1 perc olvasás

Kiválasztották a Soproni borvidék legjobb borait

Megmérettettek a Soproni borvidék borai a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában szervezett borversenyen: 135 fajta borral neveztek a helyi borászok. Az ítészek kóstolhattak fehér, rozé, vörös és habzóborokat is.

Fontos megmérettetésen vettek rész a soproni borvidék borászai. A 16 tagú zsűri az ország minden tájáról érkezett, így igen változatos ízlésvilágú bizottság jött össze a csütörtöki borversenyen. A versenyt Mágel Ágost önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki szerint a soproni borok már nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

Fotó: Griechisch Tamás

Molnár Ákos, a Soproni Borvidék hegyközségelnöke elmondta: "A bírálás megpróbál a legobjektívebb lenni. Itt érzékszervi bírálatról van szó, amely szubjektív, de tudományosan kidolgozott módszere van. A Szőlő és Bor Nemzetközi Szervezetének van egy 100 pontos rendszere, ez alapján folyik a megmérettetés. A 100 pontban van íz, illat, szín, tisztaság és összbenyomás. Ezek adják össze a pontokat, amelyek alapján sorrendbe lehet állítani a borokat, illetve vannak olyan matematikai, statisztikai módszerek, melyek segítségével a szélső értékeket ki tudja pöckölni a bizottság. Gyakorlatilag ez alapján történik a megmérettetés."

Soproni Borvidék Borversenyének díjazottjai:

Fehér: Payrits Borászat Soproni Zenit 2022 
Rozé: Sterlik Pince Merlot Rosé 2022
Pezsgő: Stubenvoll Pince Brut Nature Rosé 2022
Vörös: Horváth Borászat Soproni Corvinus Cuvée 2017

Sopron Város Bora címet a város társadalmi zsűrije ítélte oda az alábbi boroknak: 

Fehér: Payrits Borászat Soproni Zenit 2022 
Rozé: Wibi Borászat Rosé Cuvée 2022
Vörös: Horváth Borászat Soproni Corvinus Cuvée 2017

Fotó: Griechisch Tamás

Az elismerés mellett ezek a borok továbbjutnak az országos versenyre is, ahol más borvidékek boraival méretik meg magukat. A soproni borvidék fejlesztései töretlenek, mindent megtesznek a helyi borászok azért, hogy népszerűsítsék nedűiket.
 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek