| 2019. október. 1. | 1 perc olvasás

Kiváló minőségű az idei szelídgesztenye Sopronban!

A tavalyi évhez képest nemcsak több szelídgesztenye van a fákon Sopronban és környékén, hanem a minősége is kiemelkedő. Bár idén késett két hetet a betakarítás, de a termelők nem panaszkodnak.

- Amikor elérkezik a gesztenye érési ideje, akkor a tokjául szolgáló kupacs kinyílik a fán és  kihullik a földre. De ha véletlenül kupacsostól esik le a gesztenye, akkor sincs ok aggodalomra, úgyis összeszárad ez a tok és kifordul belőle a termés – részletezte Nagy Barnabás őstermelő. - A gesztenyeszedés szezonjának kezdetét jelzi az is, hogy a gesztenyefák környékén hangos levélsuhogások és koppanások törik meg a csendet. Ez az jelenti, hogy a termés kiszabadult, aztán elkezd aláhullani és miközben áthalad a lombokon, hangosan földet ér – fejtette ki.

Az őstermelőtől megtudtuk: az ide termés jónak mutatkozik a tavalyihoz mérten. - Már az év korábbi időszakaiban is érzékelhető volt, hogy sokkal jobbak a kiáltások – osztotta meg velünk tapasztalatait.

Ebben az évben kegyes volt az időjárás a szelídgesztenyéhez. Télen a hideg elpusztította a kártevőket, a gesztenye virágzásakor, június végén pedig gyönyörűen sütött a nap. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy kitűnőek, finomak, egészségesek legyenek a szemek.

A Soproni-hegységben a XIX. század végén, Muck Endre kezdeményezésére telepítettek gesztenyéseket, amelyek Ágfalva határát is jellemzik. Itt több mint 30 hektáron állnak szelídgesztenyefák.

Legnépszerűbb cikkek