| 2020. május. 24. | 1 perc olvasás

Kiváló pályázat a Soproni Egyetem hallgatójától

A magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD képzésben résztvevő hallgatói számára hirdettek ösztöndíjpályázatot a közelmúltban. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karáról a kétfordulós zsűrizés eredményeként Hegedűs Ivett Margit a mesterképzés kategória 2. helyezését érte el.

A beküldött TDK dolgozat témája, egy balkáni eredetű, a szárazságot jól tűrő és gazdasági szempontból is hasznosítható fafaj, a szürke tölgy (Quercus pedunculiflora) volt.
A klímaváltozás minden erdőgazdaság számára problémát jelent, kimondottan az alföldi területeken. Kutatásával főleg az alföldi erdőgazdaságokat szeretné segíteni ezzel a fafajjal. Hegedűs Ivett Margit munkája, melyet konzulense prof. dr. Bartha Dénes irányított több részből tevődött össze. Preparátumokat vizsgált a Természettudományi Múzeumban, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Innovációs Központjában csemetekerti méréseket végzett és a szürke tölgy természetes élőhelyét is felkereste a Duna-deltában. 

Az ösztöndíj célja, hogy anyagi támogatással segítse az agrárágazat egészségesen fenntartható, hosszú távú fejlődését szem előtt tartó hallgatók tanulmányát, kutatómunkáját. A pályázatban három kategóriában összesen 8 pályázat nyert ösztöndíjat. Az értékelés két fordulóban, a zsűri által meghatározott szakmai szempontok szerint történt.

Legnépszerűbb cikkek