| 2020. január. 6. | 2 perc olvasás

Kiválóan halad a Modern Városok Program Sopronban

A 23 megyei jogú város közül Sopron éllovas a Modern Városok Program tekintetében is – jelentette ki Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján a Városházán.

 - A fejlesztéscsomag soproni vonulata számos projektet tartalmaz, amelyek 5 témakörben csoportosíthatóak. Most is mindegyiket áttekintettük dr. Farkas Ciprián polgármesterrel, és elmondhatjuk, hogy egyenként is remek az előrehaladásuk  – fejtette ki a kormánybiztos.

A sajtótájékoztatót megelőző tárgyaláson áttekintették a fejlesztési csomag valamennyi elemét. A Szent Mihály-templom felújításával kapcsolatban elmondták, hogy az épület rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges többletmunkálatok merültek fel a műemléki előírásokkal, régészeti feltárásokkal és a restaurátori tevékenységekkel összefüggésben. Az ehhez szükséges mintegy 200 millió forintos forrásigénnyel kapcsolatban Gyopáros Alpár támogatásáról biztosította a várost.  

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos
fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztéseket dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is ismertette. - Az M85-ös autóút településünk jövőjébe vezet. Minden reményünk megvan arra, hogy ezáltal városunk már ez év végéig bekapcsolódik a hazai gyorsforgalmi úthálózatba, ami gazdasági és turisztikai tekintetben is jelentős fejlődést hoz majd Sopronnak – hangsúlyozta. 

A polgármester a belváros fejlesztésével kapcsolatban is megosztott információkat. - Az elmúlt időszakban megújultak az ott található utcák és terek, valamint a felszín alatti közműhálózatot is kicserélték. A belváros 25 homlokzatának renoválását, fejlesztését vállaltuk szerződésben, ebből 23 már megújult, kettőn pedig aktívan dolgoznak. Hamarosan elkészül a Lenck-villa renoválása is, bízunk abban, hogy az idei Múzeumok Éjszakáján már gyönyörködhet az épületben és kertjében a publikum. A Szent Mihály-templom felújítása is kiválóan halad, a kivitelező vállalása szerint már idén őszre át tudjuk adni a grandiózus épületet – részletezte.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere
Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere
fotó: Griechisch Tamás

A sajtótájékoztatón a Fertő-part fejlesztéséről is szó volt. - Ez lesz a térség igazi turisztikai attrakciója, amelynek célja, hogy aki átjön Ausztriából hajón, vagy kerékpáron, az ne érezzen színvonalbeli különbséget – világított rá dr. Farkas Ciprián. - A projekt ütemezetten halad, és arra törekszünk, hogy rövid időn belül mindenkinek a legnagyobb elégedettségére a megvalósulás útjára léphessünk – jelentette ki. - Végül pedig rátérnék az Innovációs Technológiai Centrumra, amely az egyik legfontosabb fejlesztés városunkban. Küldetése, hogy vállalkozások települjenek Sopronba, ezzel iparűzési adót hozva a településnek. Ezen fejlesztés esetében a területszerzési jogi eljárások a végéhez közelednek, és a területek átminősítése is zajlik, ami idén befejeződik, és hamarosan itt is megkezdődhet a kivitelezés – osztotta meg  a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

A sajtótájékoztatón részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek is.

A Modern Városok Program 2015 márciusában indult, Sopronból – Orbán Viktor miniszterelnök itt írta alá a fejlesztéscsomag első szerződését.

Legnépszerűbb cikkek