| 2020. november. 24. | 2 perc olvasás

Kizárólag a magyar hatóságok döntik el, melyik oltóanyag adható az embereknek

Magyarországon csak a hatályos jogszabályok alapján, az arra illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni az embereknek. Az orosz fejlesztésű oltóanyagot vizsgálják már a szakemberek, az európai és amerikai gyártókkal lekötött 12 millió vakcina nagy mennyiségben legkorábban tavasszal érkezhet hazánkba.

A világ több pontján zajlanak koronavírus elleni vakcinafejlesztések, a magyar kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, minél gyorsabban tudjon beszerezni hatékony és biztonságos oltóanyagot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben.

Az utóbbi napokban számos rémhír és álhír jelent meg ezzel kapcsolatban, ezért fontos tisztázni, hogy Magyarországon csak a hatályos jogszabályok alapján, az arra illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni az embereknek. Tehát kizárólag a magyar szakhatóságok döntenek arról, hogy melyik oltóanyag biztonságos és melyik nem. A miniszter egyértelművé tette, hogy nem üzleti vagy politikai lobbik, illetve lobbiérdekek döntenek arról, hogy melyik oltóanyagot lehet ingyenesen és önkéntesen beadni magyar embereknek.  


Forrás: pexels.com

Jelenleg három olyan európai uniós, illetve amerikai vakcina fejlesztés zajlik, amelyek már a harmadik tesztelési fázisban járnak, ezekből le is kötöttünk összesen 12 millió adag oltóanyagot. Fontos ugyanakkor, hogy ezekből a vakcinákból is csak a megfelelő fejlesztési fázis elérése és az engedélyeztetési eljárások után érkezhet nagy mennyiség Magyarországra, legkorábban a tavaszi hónapokban.

Tőlünk keletre is zajlik: Orosz a harmadik kísérleti fázis felénél tart, a múlt héten kaptak félidei jelentést, ami 92 százalékos hatékonyságot igazolt. A harmadik tesztfázisban összesen 40 ezer emberen végzik el az oltást és a szükséges vizsgálatokat. Európában elsőként hazánkba érkezett 10 dózis ebből az oltóanyagból azért, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján a szakemberek dönthetnek arról, hogy az oltóanyag biztonságos-e és megfelelő a hatékonysága. 

Kínában három gyártó cég fejleszt koronavírus elleni vakcinát, velük is folyamatosan egyeztet a kormány, az egyik kutatás már szintén a harmadik fázisban van, így amint megérkezik az oltóanyag mintája és a dokumentáció, ezt is megvizsgálhatják a magyar hatóságok. Mindezen túl Izraellel is folynak tárgyalások az ottani vakcinafejlesztés kapcsán.  

Borítókép forrása

Legnépszerűbb cikkek