| 2022. szeptember. 28. | 2 perc olvasás

Klímatudatos Sopron 2030 a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének 100. évfordulójának alkalmából szervezett családi napon

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 18.5 millió forint támogatást nyert a Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című KEHOP-1.2.1. pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

Az önkormányzat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kockázatok megelőzését és kezelését két, egymással szorosan összefüggő tevékenységgel kívánja elősegíteni. Ide tartozik az a városstratégiai dokumentum megalkotása, amely a következő 10 év közös céljait és feladatait tartalmazza, illetve az a rendezvénysorozat, amelynek eseményei a kisgyermekektől a felnőttekig lakosságot, az intézményeket és a helyi döntéshozókat célozva, a klímaváltozáshoz történő hatékonyabb alkalmazkodást, illetve a klímatudatos magatartásformák kialakulását, elterjedését szolgálja.

A helyi klímastratégia energiagazdálkodási, közlekedési, környezet- és egészségvédelmi célú beavatkozási intézkedéseket, illetve fejlesztési irányokat tartalmaz. Emellett ösztönzi és segíti, hogy a Sopronban élők – a kisgyermektől a felnőttekig – a lehető legszélesebb körben vegyenek részt klímapartnerségi és személetformálási programokon, rendezvényeken.

Klímatudatos személetformálás

„A klímatudatos Sopron városért” projekthez kapcsolódóan, az önkormányzat a lakosságot a lehető legszélesebb körben elérő és megszólító programokat szervez. A nagy érdeklődéssel már lezajlott óvodai és iskolai gyermekprogramok, így a „Föld legboldogabb napja” rajz- és fogalmazásversenyek mellett, 14 eseményből álló rendezvénysorozat indult útjára. Ennek részét önkormányzati szervezeteknek, intézményeknek tartott workshop találkozók, valamint lakossági szemléletformáló előadás-maraton és játékos minifórumok képezték. A klímaesemények olyan témákat érintettek, mint a természet megóvása, a zöldfelületeink védelme, az energiahatékonyság, a felelős vízgazdálkodás, a hulladékok környezetbarát kezelése és a tiszta közlekedés.  

A lakossági rendezvénysorozat 2022. szeptemberi állomásának a soproni Ligneum Látogatóközpont adott otthont.   A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének 100. évfordulójának alkalmából szervezett családi napon a szervezők felnőtteknek és gyerekeknek szóló ismeretszerző programmal, előadássokkal és kérdőívekkel is segítették a soproniakat közérthető információkhoz jutni arról, hogy a jövőben milyen környezeti kihívásokkal néznek szembe, mit tesznek a felelős intézmények, szervezetek, önkormányzatok, mit tehet a lakosság, hogyan fejleszthető a klímatudatosság a kisgyermektől a felnőttkorig. A szélsőséges időjárás, az egyenlőtlen csapadékeloszlás, így a szárazság, a villámárvizek következményeit mindannyian megtapasztalhatjuk. A klímatudatos lakossági mini-fórum legfőbb üzenete volt, hogy a természet, a vizeink, a levegő szennyezése, az energiapazarlás, a hulladék növekvő mennyisége mindannyiunkat felelős magatartásra ösztönöz.  A klímatudatos program Soproni Egyetemmel együttműködésben, a Fertő-Hansági Nemzeti Park munkatársainak, továbbá energetikai és klímaszakértők az aktív részvételével valósul meg.


Az egyes eseményekről a www.klimavedelem.sopron.hu honlap, a közösségi média felületei, valamint hirdetmények is folyamatos tájékoztatást adnak.

Képfelirat


 

Legnépszerűbb cikkek