| 2022. április. 7. | 1 perc olvasás

KLÍMATUDATOS SOPRON 2030 - Lakossági fórumok, rendezvények

Sopron jövőképe, hogy az éghajlatváltozás kihívásaira megfelelően válaszoló intézményrendszere, egészséges lakossága és környezettudatos gazdasága együttesen olyan várost alkosson, amely természeti értékeit, erőforrásait fenntartható módon őrzi és használja. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás tárgyú KEHOP-1.2.1. felhívásra.

Az Önkormányzat „A klímatudatos Sopron városért” című projektje keretében az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kockázatok megelőzését és kezelését két, egymással szorosan összefüggő tevékenységgel kívánja elősegíteni.

Soproni klímatevékenységek stratégiai tervezése és megvalósítása

Sopron MJV Közgyűlése 2022. február 3-án a lakosság, az intézmények és szervezetek véleményét is figyelembe véve elfogadta középtávú klímavédelmi stratégiai céljait és terveit. A „Klímatudatos Sopron 2030” stratégia energiagazdálkodási, közlekedési, környezet- és egészségvédelmi célú fejlesztési irányokat és intézkedéseket tartalmaz. Ösztönzi és segíti emellett, hogy a Sopronban élők – a kisgyermekektől a felnőttekig – a lehető legszélesebb körben vegyenek részt klímapartnerségi és személetformálási programokon, rendezvényeken.

Klímatudatos személetformálás

Az önkormányzat a klímatudatosság fejlesztésére a lakosságot elérő és megszólító programokat szervez. Óvodai és iskola gyermekprogramok, így a „Föld legboldogabb napja” vetélkedők, rajz- és fogalmazásversenyek, valamint óvodai ökonapok nagy érdeklődéssel valósultak meg. Emellett 14 eseményből álló soproni rendezvénysorozat részéként lakossági szemléletformáló előadásokra és játékos minifórumokra, valamint a helyi intézményeknek szervezett szakmai találkozókra kerül sor. A klímaesemények olyan témákat érintenek, mint a természet megóvása, a zöldfelületeink védelme, az energiahatékonyság, a felelős vízgazdálkodás, a hulladékok környezetbarát kezelése és a tiszta közlekedés.

A klímatudatos rendezvénysorozat első eseménye 2022. április 10-én lesz a Liszt-központban, az Állati Jóó Családi Naphoz kapcsolódóan.

A szervezők az egyes eseményekről a www.klimavedelem.sopron.hu oldal mellett a közösségi média felületein, valamint hirdetmények útján is folyamatos tájékoztatást adnak.

 

Legnépszerűbb cikkek