Kocsis Máté: a háztartásokhoz is elértek a szankciós politika negatív hatásai - Interjú

Európa-szerte vészforgatókönyvek készülnek a magas energiaárak és az azok által kiváltott szankciós infláció miatt. A Sopron TV Mozaik című műsorában arról kérdeztük Kocsi Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy vajon el lehetett volna-e kerülni ezt a helyzetet.

-Bár a háború kitörésekor az energiaárak megemelkedtek, de utána az eredeti szintre mérséklődtek. A nagy energiaár-robbanás akkor következett be, amikor az Európai Bizottság az energiahordozókra is kiterjesztette a szankciós csomagot. Az első egy hónapban ezt követően 200 százalékkal, a második hónapban pedig még 300 százalékkal megnőtt az energiaár, ami egy lavinát indított el: Európában rég nem látott magasságba ért az infláció - mondta el Kocsis Máté a műsorban.

 - Angela Merkel korábbi német kancellár már elkerült egy hasonló helyzetet, amikor az akkor is jelenlévő, Ukrajnára irányuló orosz agresszió ellenére nem engedte, hogy az energiahordozókra is érvényesítsenek szankciókat. Jelenleg egy erős amerikai lobbi van jelen, európai érdekekről és azok érvényesítéséről ma már nem igazán beszélhetünk – emelte ki a frakcióvezető.

- Átlagfogyasztásig nem emelkedett senkinek a rezsije Magyarországon, és a villanyfogyasztás átlag feletti része sem piaci ár. A lakosságot védjük a megemelkedett rezsiköltségektől. A kis- és középvállalkozások is érintettek az energiaválságban, ezért a kormány a kkv-k hiteleire kamatstopot hirdetett jövő nyárig.

Kocsis Máté továbbá arra kérte a soproniakat és a környékbelieket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban.

 

Legnépszerűbb cikkek