| 2016. augusztus. 25. | 2 perc olvasás

Költséges tanévkezdés - A soproni önkormányzat az 1-2. osztályosok füzetcsomagjait ingyenesen biztosítja

A sulikezdési akciók tömkelege ellenére idén sem fogják olcsón megúszni a szülők a tanévkezdést. A tapasztalatok szerint a többség az olcsó termékek helyett egyre inkább a jó minőségűeket keresi.

Az egyik bank reprezentatív kutatás keretében arról kérdezte a szülőket, hogy várhatóan milyen költséget ró majd rájuk az iskolakezdés. A felmérésből az derült ki, hogy az általános iskolások szülei átlagosan több mint 73 ezer forintot, a középiskolások szülei 90 ezer forintot, a felsőoktatásban tanulók szülei pedig 116 ezer forintot adnak ki ilyenkor. A helyzetüket jelentősen megkönnyíti, hogy az alsó tagozatos tanulók ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez, a soproni önkormányzat pedig még az 1–2. osztályosok füzetcsomagjait is térítésmentesen biztosítja.

Úgy tűnik, hogy a rajzfilmfigurák ideje lejárt, az idei slágermotívumok a fiúknál a motor, az autó és a foci, a lányoknál pedig a bagoly, a pillangó és a ló. Felvételünkön Zalaváry Hanna válogat édesanyjával, Zalaváry Miklósnéval.
Úgy tűnik, hogy a rajzfilmfigurák ideje lejárt, az idei slágermotívumok a fiúknál a motor, az autó és a foci, a lányoknál pedig a bagoly, a pillangó és a ló. Felvételünkön Zalaváry Hanna válogat édesanyjával, Zalaváry Miklósnéval.
Fotó: Németh Péter

– Az elsősök tanszerei kerülnek a legtöbbe – osztja meg velünk tapasztalatait Babosné Czeglédi Hajnalka, az egyik soproni írószerbolt üzletvezetője. – A szülők többsége a tanító nénik által összeállított listával érkezik, és 25–30 ezer forintot költ gyermeke teljes felszerelésre – táskával és tolltartóval együtt.

A 2–3. osztályosoknál már nem kell olyan mélyen a zsebükbe nyúlniuk az ősöknek, hiszen a táska még nem ment tönkre, és a megmaradt vízfestéket, zsírkrétát is használhatják a gyerekek. Negyedik osztálytól aztán szabad a vásár: csak a szülő anyagi lehetőségei szabnak határt a kívánalmaknak.

– Felső tagozatban váltja fel a hagyományos iskolatáskát a hátizsák fazonú – folytatja az üzletvezető. – Jelentős változás az előző évekhez képest, hogy a szülők már nem annyira az alacsony árat, mint inkább a jó minőséget részesítik előnyben, és hajlandóak akár több pénzt is áldozni egy-egy strapabíró darabra. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy a gyártók ezekre a termékekre akár két év garanciát is vállalnak.

 

Legnépszerűbb cikkek