| 2020. január. 16. | 3 perc olvasás

Komoly átalakítások a Sopron melletti határátkelőhelyeknél

Zajlik a Sopron-Kelénpatak és a Kópháza-Sopronkeresztúr határátkelőhelyek rekonstrukciója. Utóbbinál már az útlevélkezelő bódékat elbontották a helyükről. A soproni határnál a munkálatok még nem kezdődtek meg, de idővel ott is teljes lesz az autósok számára az akadálymentesítés.

Elbontották a kópházi határátkelő útlevélkezelő fülkéit. Még tavaly nyáron döntöttek arról, hogy a belső, schengeni közúti határátkelők rekonstrukciójára, 2020-ra, közel 600 millió forintot különítenek el, ebből 25 millió jut a kópházi határszakaszra. A beruházás célja, hogy a használaton kívüli épületek és környezetük rendben legyen, ne fogadja kellemetlen látvány a hozzánk érkezőket.


fotó: Griechisch Tamás

- A tervező készít egy tanulmánytervet, amely keretében a határátkelő akadálymentes kialakítását kell kidolgoznia – tudtuk meg Szabó Csabától, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei fejlesztési és felújítási osztályvezetőjétől. - Ennek lényege, hogy a közlekedő úgy tudjon átkelni a határátkelőhelyen, hogy ez tulajdonképpen fel se tűnjön neki. Jelenleg a tervezési közbeszerzés van folyamatban. Az idei évben várhatóan a tervezés engedélyezési folyamatait valósítjuk meg, majd ezt követően kerülhet sor a kivitelezésre – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A Sopron-Kelénpatak határátkelő az M85-projekt keretén belül szépül majd meg. A tervek szerint először a gyorsforgalmi ideiglenes visszakötésekor, majd a teljes elkerülő megépülésekor is megújul a terület.


fotó: Griechisch Tamás

- Az M85-ös projektnek az 5. és a 6. szakasza az, amely a határátkelőhelyet és annak területét érinti majd – emelte ki Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője. - Az 5. szakasz a beruházás 2,95 kilométeres részét érinti, ahol a meglévő 84-es úton található Sopron-Klingenbach határátkelőhelynél az útburkolatot újítjuk fel a jelenlegi közlekedési rendszer megtartásával. Itt helyenként kötő- és kopórétegcserére is szükség van. A 6. szakasz egy 2,5 kilométeres részt foglal magában, és magának a határátkelőnek az akadálymentesítését is. Ez azt jelenti, hogy a határátkelő épületei a helyükön maradnak, de az ellenőrző bódékat elbontjuk majd és egy buszöblös ellenőrző helyet fogunk kialakítani – osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A soproni határátkelővel kapcsolatban a kiviteli terv elkészítése zajlik. A felújítási munkák befejezési határideje várhatóan 2024. június 30-a.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek