| 2022. szeptember. 17. | 2 perc olvasás

Komplex programsorozattal készül a szív világnapra a Soproni Gyógyközpont

Valamennyi korosztályt megszólító prevenciós rendezvénnyel készül az idei szív világnapra a Soproni Gyógyközpont. Az intézmény középiskolás diákoknak szóló videópályázatot hirdet, kerékpáros felvonuláson hívja fel a figyelmet az aktív mozgás fontosságára, továbbá nyugdíjasoknak szóló tájékoztató- és szűrőprogramot is szervez.

A szív világnapját a Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára,  valamint a megelőzési módszerekre.

fotó:Máthé Alexandra

Kiemelkedik a jeles napok sorából, hiszen a kardiovaszkuláris betegségek (pl. szívinfarktus, agyvérzés, agyi infarktus, trombózis, stb.) több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi egyéb halálok együttesen. Ráadásul ezek, a szűrővizsgálatokon való részvétellel, időben felfedezhetők és kezelhetők, egészségesebb életmóddal megelőzhetők – hívta fel a figyelmet dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont orvosigazgató-helyettese. A kormány Egészségügyi Ágazati Stratégiája mentén intézményünk egyik fő célkitűzése a prevenciós szemlélet terjesztése, az egészségnevelés, hogy ezáltal is hozzájáruljunk a lakosság egészségének megőrzéséhez, a betegségek időben történő felismeréséhez – tette hozzá.

fotó:Máthé Alexandra

A Soproni Gyógyközpont a nemzeti népegészségügyi programokkal összhangban rendszeresen szervez a lakosságot megszólító prevenciós rendezvényeket. Az elmúlt évben a járvány ellenére 21 közösségi aktivitást kezdeményeztünk; szűrőprogramokkal, sajtómegjelenésekkel és felvilágosító tevékenységgel hívtuk fel a figyelmet a leggyakoribb betegségek megelőzésére – vette át a szót Rádonyi Zsanett szervezési igazgató, aki az idei szív világnapi programra kitérve elmondta: komplex, valamennyi korosztályt megszólító rendezvényt állítottak össze.

Soproni középiskolás diákoknak videófilm-készítési pályázatot írnak ki, melynek részleteit szeptember 22-én teszik közzé. Emellett csatlakoztak a Soproni Önkormányzat által szervezett „Tekerj Sopron!” elnevezésű kerekpáros felvonuláshoz is, ahol a kórház saját biciklis csapattal népszerűsíti az aktív testmozgást. Az idősebb korosztályra is gondolva, dr. Szalay Katalin osztályvezető főorvos „Szívünk titkai” címmel tart előadást a Lővér Nyugdíjas Klubban. Ezenkívül szűrőprogrammal és tanácsadással is várják majd a klubtagokat.

Célunk, hogy a már jól működő prevenciós tevékenységünket folytassuk és tovább bővítsük a jövőben, így az év során további rendezvényekkel, szűrőprogramokkal és sajtómegjelenésekkel segítjük a lakosság egészségmegőrzését – tette hozzá Rádonyi Zsanett.

fotó:Máthé Alexandra

 

Legnépszerűbb cikkek