| 2018. június. 22. | 2 perc olvasás

Konferencia a magyar-horvát kiegyezés 150. évfordulója alkalmából

150 évvel ezelőtt történt a horvát-magyar kiegyezés. A számos ellentétet megszüntető és enyhítő történelmi eseményről nemzetközi konferencia keretében emlékeztek meg pénteken Sopronban.

Grubits János, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a konferenciával kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, hogy a két nemzet története sok szálon kapcsolódik egymáshoz. A mostani rendezvénynek az adja az aktualítását, hogy 150 évvel ezelőtt kötötték meg a magyar-horvát kiegyezést, ami a magyar-osztrák kiegyezés után egy évvel született. Ebben a kiegyezési dokumentumban próbálták azokat az ellentéteket feloldani, amik az 1848-49-es szabadságharc idején, illetve azt követően a két nemzet között kialakultak. Sok ellentmondás volt a kiegyezés megkötésekor a két fél felfogása között. A horvátok társországként tekintettek saját magukra, és a közös király személye kötötte össze a két országot; a magyar képviselők között ez nem volt teljesen elfogadott.

Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az államszövetség utáni időszak Horvátország, és Magyarország számára egyaránt virágzó korszaknak tekinthető – amely óriási fejlődést hozott a kettő országnak gazdasági és kulturális értelemben is.  Városunk polgármestere emlékeztett arra is, hogy Sopronnak a középkor óta szoros kapcsolata van a horvátokkal, amely kötelék a mai napig is erős maradt. Fontos, hogy az itt élő nemzetiségek önazonossága megmaradjon, a hagyományokat és a kultúrát ápolják, ezért is nagy öröm minden ilyen jellegű rendezvény, ami egyben elősegíti városunk örökségeinek és közösségeinek ápolását.  

A késő délutánig tartó konferencián számos előadó világított rá az érdeklődők számára a horvát-magyar kapcsolatok függvényében a közös történelmi eseményekre, külön kiemelve azokat a pontokat, amelyek Sopront és környékét érintették. 

 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek