| 2022. szeptember. 22. | 2 perc olvasás

Konferencia is tisztelgett az alapításának 100. évfordulóját ünneplő botanikus kert előtt

Konferencia is tisztelgett az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Botanikus Kert előtt. A szakmai találkozón a gyűjtemény XXI. századi szerepéről tanácskoztak az ország minden részéből érkezett szakemberek. A vendégeket Áder János, korábbi köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke videóüzenetben köszöntötte.

100 éve alapították a Soproni Egyetem Botanikus Kertjét, ebből az alkalomból a szerdai központi jubileumi ünnepséget csütörtökön szakmai konferencia követte a Benedek Elek Karon. A Botanikus kert szerepe és funkciói a 21. században című egész napos tanácskozás vendégeit Áder János, a korábbi köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke videó üzenetben köszöntötte.

fotó: Griechisch Tamás

"Sopronban a tudományos küldetéshez hozzátartozott a nemes cél, amit Fehér Dániel botanikus, mikrobiológus, erdőmérnök, a Soproni Egyetem egykori legendás tanára, a Botanikus Kert létrehozója így fogalmazott meg: célunk a magyar erdőkben őshonos és azokra jellemző növényeket minél nagyobb számban és fajgazdagságban megtelepíteni. Sopronban a Botanikus Kertnek a legnehezebb időkben is erőlelátó, okos gazdái voltak" – fogalmazott üzenetében Áder János.

A szakmai tanácskozáson Zsigmond Vince is részt vett, aki szerint a soproni Botanikus Kertre méltán lehetnek büszkék a soproniak.

fotó: Griechisch Tamás
Ez egy gazdag gyűjtemény, mely a fennállása óta eltelt 100 évben számos ritkasággal gazdagodott

– tette hozzá a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége elnöke.

A konferencia résztvevőit dr. Heil Bálint, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja köszöntötte, aki a botanikus kertek városi funkciójával kapcsolatos gondolatait is megosztotta a vendégekkel.

fotó: Griechisch Tamás
Úgy gondolom, hogy a város életében fontos szerepet tölt be a Botanikus Kert. A soproniakat számos kellemes emlék és élmény fűzi a kerthez

– mondta dr. Heil Bálint.

A konferencia keretében dr. Szűcs Gábor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány tanácsadója tartott előadást arról, hogy a fenntartható vízgazdálkodásban az arborétumoknak, gyűjteményes kerteknek kiemelt szerepe van.

A jubileumi ünnepségsorozat szombaton sokszínű Családi Nappal folytatódik a Botanikus Kertben.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek