| 2023. május. 17. | 1 perc olvasás

Konferenciával emlékeztek Bánffy Miklósra

Születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett konferenciát a Soproni Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-Dunántúli Csoportja Bánffy Miklós életútjáról és pályájáról. A korábbi külügyminiszter szerepet játszott a soproni és Sopron környéki népszavazás diplomáciai előkészítésében, ezáltal a Soproni Múzeumra is jelentős szerep hárul abban a tekintetben, hogy Bánffy Miklós politikai örökségét ápolja és közkinccsé tegye.

Gróf Bánffy Miklós külügyminiszter, szépíró, grafikus, színházi ember és illusztrátor is volt politikai szerepe mellett.

Erényeiről a Soproni Múzeum igazgatója is megemlékezett az egykori miniszter születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett konferencián.

„Nagyon fontos szerepe volt a soproni népszavazást előkészítő tárgyalásoknál Bánffy Miklósnak, ezért is fontos megemlékeznünk róla. Sok tekintetben neki köszönhetjük azt, hogy ebben az ügyben született egy diplomáciai megoldás” – mondta el dr. Tóth Imre, igazgató.

Az eseményen köszöntőt mondott Sopron polgármestere is. Dr. Farkas Ciprián hangsúlyozta; hangsúlyos érdemei vannak Bánffy Miklósnak, amely sok magyar jövőjét befolyásolta.

„A soproniak a saját sorsukat kezükbe vehették, Magyarország első népszavazása alkalmával. A soproniak arról dönthettek, hogy Magyarországhoz, vagy Ausztriához kívánnak-e tartozni. Ezt a sikert nem csak fegyverrel kellett kiküzdeni, hanem a diplomácia asztalánál is. Ebben a tekintetben Bánffy Miklós emlékét örökbe a szívünkbe zárhatjuk, hiszen ő volt az egyik olyan államférfi, aki a szükséges pluszt a tárgyalóasztalnál ehhez hozzá tudta tenni, ami végül elvezetett a soproni népszavazáshoz”

– tette hozzá Sopron polgármestere.

Az eseményen részt vett Tóth Éva önkormányzati képviselő is.

Bánffy szívesen fogadott figura volt nyugat-európai politikai körökben.A kormányfővel együtt egy elszigetelt országot vezetett be az új európai rendbe. Diplomáciai érzékének nagy hasznát vette a Nyugat-Magyarországról szóló tárgyalások idején. Erre emlékezve néhány éve köztéri szobrot állítottak neki Sopronban.

A tudományos tanácskozás a Magyar Géniusz Program támogatásának köszönhetően valósul meg.

A köszöntők után előadásokkal folytatódott a konferencia.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: konferencia

Legnépszerűbb cikkek