| 2019. szeptember. 12. | 2 perc olvasás

Könnyíthetünk az iskolakezdés lelki terhein!

Körömrágás, gyomor, illetve fejfájás, szorongás, és a diák nem akar iskolába menni – csak néhány tünet, ami arra utal, hogy a tanuló rosszul éli meg az iskolakezdést. A szakember szerint a gyerekek könnyen átvészelik ezeket a kríziseket, ha szakszerű segítséget kapnak.

Sok gyermek vígan mosolyogva köszöntötte a 2019/2020-as tanév első napját. Azonban nem mindenkinek ilyen könnyű az iskolakezdés. Sok gyerek küzd ilyenkor szorongásos tünetekkel, a legtöbben közülük elsősök, akik az óvodai szabad környezetből egy szabályokkal teli intézménybe kerülnek.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: pixabay.com

- Azt tapasztalom, hogy nagyon sokszor eljutnak már az eszközös vizsgálatokig is az apróságoknál, hogy kizárjanak mindenféle testi bajt, mire egyáltalán szóba kerül az, hogy pszichológushoz, vagy netán pszichiáterhez forduljanak segítségért a szülők – világított rá Dr. Bodnár Mária, a Soproni Gyógyközpont Pszichiátriai Szakrendelés főorvosa. - Ez nagy gondokat szülhet, például az elsősöknél a feladatszorongások jönnek ilyenkor, hiszen egy új, zártabb rendszerbe kerülnek be: a játékos óvodából az iskola első osztályába. Ebben a rendszerben mindenki azt várja tőlük, hogy azonnal jól funkcionáljanak. Ez fizikai képtelenség! Az ember úgy teremtődött, hogy a krízishelyzetekhez, változásokhoz adaptációs időszak tartozik. Ennek hossza egyénileg változó: vannak olyan gyermekek, akik egyik helyzetből a másikba nagyon szabadon, könnyen és boldogan lépnek, de akadnak, akiknek ez nagy megterhelést jelent – fejtette ki.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: pixabay.com

 A szakember szerint mintegy 6 hét alatt lehet hozzászokni a változásokhoz – a gyerekeknél több idő lehet, míg hozzászoknak az iskolarendszerhez. A felsőbbéves diákoknak is szüksége van 1-2 hétre, míg belerázódnak az új tanévbe. A pszichiáterek szerint egyre több az olyan gyerek, akinek segítségre van szüksége az iskolakezdésben.

- A háziorvos kollégáink napjainkban egyre többször küldenek hozzánk ilyen típusú problémával gyermekeket, és a szülők is egyre gyakrabban jelentkeznek. Motiválja őket ebben az ismerősök véleménye, esetleg a pedagógus kérése, vagy a nevelési tanácsadó szakember javaslata – tudtuk meg a főorvostól. - Rá kell jönnie arra mindenkinek, hogy a kezdeti időszakokban még nagyon hamar meg lehet oldani az ilyen krízishelyzeteket, jól működnek a gyermekek öngyógyító mechanizmusai is – emelte ki.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: pixabay.com

Dr. Bodnár Mária kiemelte: az ilyen szorongásban szenvedő gyermekek nem betegek, csak adódott egy helyzet, amit maguk csak nehezen tudnak megoldani. - Ha segítséget kapnak ebben, lehetőséget arra, hogy ez ne stresszként rakódjon a lelkükre, akkor nagyon hamar meg tudják oldani a problémát és továbblépnek – hangsúlyozta.

A szakember azt javasolja, ha szorongásos tüneteket fedezünk fel gyermekünkön, kérjünk szakszerű segítséget.

Borítókép: Illusztráció; Forrás: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek