| 2020. november. 5. | 2 perc olvasás

Konyhabútorcsere vagy parkettázás? Akár mindkettő lehet!

Milyen lehetőségünk van, ha kisebb vagy éppen nagyobb beruházást szeretnénk szeretett otthonunkon elvégezni és az erre félretett megtakarítás sajnos még nem elegendő?

2021. január 1-jétől elstartol a kormány által indított otthonfelújítási program, amelynek keretében 3 millió forintot kaphatnak felújításra családok.

Túl szép, hogy igaz legyen? Jövőre kiderül, de addig is elmondható, hogy egy igazán ígéretes lehetőségnek tűnik ez a támogatás, amelynek pontos részletei egyenlőre még nem ismertek, de a következőkben részletezzük, amit eddig tudni lehet róla.

Mikor? hol? ki? mire? milyen feltételekkel? nyújthat be támogatási kérelmet.

Legalább egy gyermeket nevelő családok pályázhatnak otthonuk teljeskörű felújítására, amelynek költségét 50%-ig vállalja át az állam max. 3 millió forintig. Vagyis, amennyiben egy 6 millió forintos beruházást tervez, abból 3 millió forint terheli csak az Ön pénztárcáját. Nagyon fontos, hogy a támogatást csak a felújítás végeztével, a kifizetés igénylés benyújtása és annak pozitív elbírálása után utalja a MÁK. Így a projekt összköltségét minden esetben elő kell finanszírozni. Ez rossz hír azoknak a családoknak, akiknek nem áll rendelkezésükre elegendő anyagi fedezet, de hitelképesség esetén megoldásként szolgálhat ebben az esetben a személyi kölcsön.
A támogatás vonatkozik a munkaerőköltségre és az anyagbeszerzésre is. Hogy pontosan mi számolható majd el a pályázat égisze alatt, még kidolgozás alatt van, hamarosan érkezik a tájékoztatás a pontos részletszabályokról is.
A jelenlegi tájékoztatás még nem terjed ki a felújítandó ingatlan részleteire, de valószínűsíthető, hogy bár a család tulajdonában álló, de nem a család lakhatására szolgáló ingatlan nem szolgálhat majd a támogatás alapjául.
Esetleg déjá vu érzése van? Meglehet, hiszen mindenki jól ismeri a méltán népszerű - 2018-ban felszámolt - lakáspénztári (LTP) konstrukciókat, amelyek igen sok hasonlóságot mutatnak a mostani támogatással.
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése alapján már 2021. január 1-jétől el lehet kezdeni gyűjteni a felújítást érintő számlákat és valószínűleg nem kell majd határidőhöz igazodni, mint az LTP esetében.
Hangsúlyos szempont, hogy a program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez fogják igazítani.

Cikkünk későbbi folytatásában ismertetjük a pályázati konstrukció pontos részleteit, de addig is érdemes lehet tervezgetni, ötleteket gyűjteni, hogy milyen felújítást végezhetnénk el otthonunkban.

Cikkünk a hetente frissülő ÉRTHETŐEN című új rovatunk keretében jelent meg, amelyben az élet hozta mindennapi nehézségekre próbálunk megoldást kínálni, irányt mutatni a kínálkozó lehetőségek megragadására. Mindezt tesszük úgy, hogy leegyszerűsítve, érthetően, a szakmai szakzsargontól mentesen könnyen befogadhatóvá és egyben érdekessé formáljuk az adott témákat.
Következő cikkeink:
Nulla forintos villanyszámlával a klímaváltozás ellen
Befektetések – nem kell hozzá pénzügyi zseninek lenni

Borítókép: illusztráció (Forrás: internet)

Forrás:
https://www.penzcentrum.hu/
https://bankmonitor.hu/

Legnépszerűbb cikkek