| 2018. november. 5. | 2 perc olvasás

Könyv őrzi Takáts Endre emlékét

Egy ember, akinek életében egy zivataros évszázad eseményei alkották a politika, a szakma és a magánélet metszésvonalait – a történészeket ezért ihlette meg Dr. Takáts Endre levéltáros sorsa. Az 1956-os forradalom idején Sopronban tevékenykedő történelmi alakról szóló könyvet mutattak be hétfőn, a Nemzeti Gyásznap alkalmából, „Takáts Endre emlékezete” címmel.

Mi magyarok büszkén emelhetjük fel a fejünket annak tudatában, hogy több, mint hatvan évvel ezelőtt akadt egy olyan pillanat a történelmünkben, amikor példát mutattunk az egész világnak – hangsúlyozta ünnepi beszédében Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. – Ugyan ma arra emlékezünk, hogy ezt a dicső forradalmat a szovjet katonai invázió megpecsételte, de a szabadságharcunk nem volt hiábavaló vereség, a számtalan áldozat és szenvedés ellenére sem – fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

- Úgy gondolom, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata az elmúlt években lerótta kötelezettségét, és méltó emlékeket állított az 1956-os forradalom és szabadságharcnak – mondta Dr. Fodor Tamás. –Felavattunk egy emlékművet a hősöknek a Széchenyi-téren, és emlékéremmel tüntettük ki a forradalmárokat. Folyamatosan támogatjuk célunkat, hogy megismerhetővé váljanak elfeledett hőseink. Ennek a nemes sorozatnak a példája a mai könyvbemutató is. Ezzel a hiánypórló kötettel méltóképpen emlékezhetünk Sopron egyik 1956-os városvezetőjére, Dr. Takáts Endrére – mondta még a polgármester, aki hangsúlyozta: köszönettel tartozunk a forradalom hőseinek, és áldozatainak azért, hogy független, és szabad nemzet vagyunk, mert 1956 fénye örökké ragyog. 


fotó: Griechisch Tamás

- Takáts Endre életműve, illetve a róla szóló tanulmánykötet azért különösen fontos Sopron számára, mert adalék a város forradalommal kapcsolatos tudásanyagához - mondta Bank Babara a Nemzeti Emlékezet Bizottságának munkatársa. - Dr. Takáts Endre levéltárosként elvállalta a feladatot, hogy a város első embere legyen, ugyanis így akarta megévdeni a várost, és polgárait. Konfliktusokat is felvállalva, konszolidációra törekedett, azonban 1957. október 17-én mégis letartóztatta a kommunista hatalom - fűzte hozzá a történész.


fotó: Griechisch Tamás

A kötet létrejöttét az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója ihlette, így a kötet előszavát Sopron Megyei Jogú Város polgármestere Dr. Fodor Tamás jegyzi, aki Takáts alakját és konszolidációra törekvő 1956-os tetteit a jövő generációnak állítja példaképül. A kötet megjelentetését az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma és Sopron megye Jogú Város Önkormányzata támogatta.

A könyvbemutatón a szakmai és érdeklődő közönség mellett, Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és több önkormányzati képviselő is részt vett.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek