| 2016. október. 29. | 2 perc olvasás

Könyvbemutató: Margaret Mahler csodálatos élete

Kuntz Zoltán és Vörös Ákos könyvbemutatóját tartották 2016. október 28-án a Pannonia Hotelben 18 órakor, amely könyv a soproni születésű Margaret Mahler gyermekorvos, pszichiáter, pszichoanalitikus életébe enged betekintést.

Koldulva a szerelmet, szolgálva a tudományt - Margaret Mahler csodálatos élete címmel megjelent kötet bemutatóján sok érdeklődő jelent meg a hotel konferencia termében, ahol a pódiumbeszélgetést egy vetítés, majd dedikálás is követte.


fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

Margaret Mahler tizenhat éves korában Sopronból elkerülve Budapesten - Münchenben - Jénában - Bécsben és New Yorkban élt. Életének első három városában komoly tanulmányokat folytatott és megalapozta későbbi karrierjét. Bécsben már mint gyermekorvos és pszichiáter tevékenykedett a harmincas évek második feléig. 1938-ban azonban zsidó származása miatt férjével Paul Mahlerrel együtt emigrálni kényszerült az Egyesült Államokba. New Yorkban pszichoanalitikusként futott be ragyogó karriert és tett szert világhírnévre.

A lélektan rejtelmeiben tehetségesnek bizonyult Margaret Mahler számos hazai szaktekintély mellett Sigmund Freuddal és Benjamin Spockkal is kapcsolatban állt. Margaret Mahler a pszichoanalitika és a pszichológia szakterületét érintő kötetei világhírnevet szereztek számára. Az Egyesült Állomakban több könyvet is írtak róla, többek között a híres bestseller írónő H. Alma Bond is, azonban életrajzi könyv még nem született  róla. Többek közt ez is adta a ihletést, hogy ez a könyv megszülessen az mellett, hogy jövőre lesz születésnek 120-ik évfordulója. 

A nagyszerű tudós életpályáját a fikció és a valóság elmeinek együttes felhasználásával mutatja be a kötet. Izgalmas olvasmány a lélektan tudománya iránt érdeklődőknek, de a romantikus történetek kedvelőinek is egyaránt, hiszen Margaret Mahler élete nem nélkülözte a szenvedélyes szerelmi történeteket és a meglepő sorsfordulókat sem. 


fotó: Nagy Nicko László

fotó: Nagy Nicko László

Legnépszerűbb cikkek