| 2021. február. 18. | 2 perc olvasás

Konzultáció az állatvédelemről - Mit gondolnak róla a soproniak?

Online párbeszédet indított a magyar kormány az állatvédelemről. Az emberek az állatvédő szervezetek támogatásáról, a kóbor kutyák befogadásáról, illetve az állatkínzással kapcsolatos büntetésekről is elmondhatják véleményüket. A soproni állatbarátok szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a felelős állattartás szabályozására.

Már több mint százezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét. A 13 kérdésből álló felmérés az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, valamint a felelős állattartás helyzete mentén épül fel. 

 - Én is kitöltöttem az állatvédelemről szóló konzultációt. Rendkívül fontosnak tartom, hogy csak olyan személyek tartsanak állatot, akik felelősségteljesen képesek gondoskodni róluk. Az állatvédelem közös ügyünk, ezért mindenkit buzdítok a kérdőív kitöltésére – mondta Gőgh Zoltán.  

A kérdőívben a civil szervezetek támogatási rendszerével, a kóbor állatok helyzetével, valamint az országos ivartalanítási programmal kapcsolatban is kíváncsiak a lakosság véleményére. Az állatok nyugalma érdekében a pirotechnikai eszközök használatának engedélyezésére is nagyobb figyelmet kell fordítani. A felelős állattartásra való nevelést már kisgyerekkorban érdemes elkezdeni. 

Videó összeállításunk a témában híradónkban is megtekinthető:

- Az ivartalanítás egy rendkívül fontos kérdés. Csak az fogadjon örökbe állatot, aki tisztában van az ezzel járó feladatokkal és költségekkel. Kutyák esetében a kötelező oltásokon kívül a kullancs és bolha elleni védelem is rendkívül fontos. Ezekben a kérdésekben mindenképpen kérjük ki az állatorvosunk tanácsát és ne a különböző internetes oldalakról tájékozódjunk – mondta Gombás Henrietta. 

 - Fontosnak tartom, hogy a felelős állattartásra történő nevelést már kisgyermekkorban elkezdjék a szülők. Mindenképpen papírhoz kötném az állattartást Magyarországon. Fontos, hogy támogassuk az állatvédő szervezetek és egyesületek munkáját, hiszen sokat tesznek kedvenceink védelme érdekében. Minden állatvédelemmel kapcsolatos kezdeményezést támogatok – hangsúlyozta Gerencsér-Kocsis Zsuzsa.

A kutyatartók szerint szigorúbb fellépést kell alkalmazni a nem megfelelő állattartás ellen. Gyakori probléma, hogy az emberek olyan ételekkel etetik az állatokat, melyek komoly egészségügyi problémák okozhatnak a szervezetükben. 

 - Sok esetben előfordul, hogy az emberek olyan ételmaradványokat dobnak ki, melyek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kutyáknál. Sokszor előfordul, hogy nem megfelelően bánnak az állatokkal, ezért is tartom fontosnak az állatkínzók szigorúbb büntetését. A kérdőív segítségével elmondhatjuk véleményünket az állatvédelemről – mondta Aszódi Roxána. 

A kormány törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében. Az online kérdőívet az állatvédelem.kormány.hu oldalon március 7-ig tölthetik ki az érdeklődők. 

Legnépszerűbb cikkek