Kópházán jelzett a szén-monoxid-érzékelő

Vasárnap este Kópházán, a Temető utca egyik családi házában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A lakók szellőztetni kezdtek, elhagyták az épületet és értesítették a tűzoltókat.

A tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakembere is méréseket végzett az ingatlanban, majd a szolgáltató leplombálta a nyitott égésterű gázkazánt, amely nem működött megfelelően. A tulajdonos felülvizsgáltatja a rendszert a biztonságos üzemelés érdekében. A lakók más módon is tudnak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Sérülés a jól működő készüléknek köszönhetően nem történt. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására.  

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!  

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.  

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is. 

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek